Тревник: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
сНема опис на уредувањето
с Бот: козметички промени
Ред 5:
'''Тревник''' е површина околу [[куќа]], во [[парк]] или на друго место за [[рекреација]] и [[спорт]] насадено со [[трева]], или понекогаш [[детелина]] и други растенија, кои по височина се држат ниско и рамномерно.
 
== Употреба ==
Тревниците се стандарден елемент на приватни и јавни градини ширум светот. Тие се прават со естетска, како и рекреативна цел (пр. спорт). Обично се садат близу куѓите, како дел од [[градина]]та, но ги среѓаваме и кај други украсни површини и градини.
 
Ред 13:
Тревите може и да се мешаат. Чести се мешавинитe 50/50 каде, на пример, се користи една трева издржлива на студ и една трева издржлива на топлотија.
 
== Видови треви за тревник ==
{{main|Треви}}
 
Постојат илјадници видови на треви за тревник, со тоа што секоја е различно адаптирана на различна наваленост на земјиштето, температура, и толеранција на сонце/сенка. Одгледувачите постојано прават нови видови трева врз основа на основната листа треви. Двете основни категории се треви за топла и треви за студена сезона.
 
Тревите за студена сезона почнуваат да растат на 5  °C, и најбрзо растат на температура од 10 до 25  °C (Huxley 1992), на клими со релативно благи/свежи зими, со два периода на брз раст на [[пролет]] и на [[есен]]. Овие треви обично растат многу густо и си ја задржуваат бојата на мнонгу студени температури.
 
* [[Ливадарка]]
* [[Агростис|Криви треви]]
* [[Житна трева]]
* [[Фестука]]
* [[Зубровка]]
* [[Грама-трева]]
 
Тревите за топла сезона почнуваат да растат на 10  °C и најбрзо растат на температура од 25  °C до and 35  °C, со еден долг период на раст за време на пролетта и [[лето]]то (Huxley 1992). Тие обично хибернираат во постудените месеци, давајќи темни или кафени нијанси. Многу од овие треви трпат суши и високи летни температури. Меѓутоа тие умираат на температура под -15  °C.
 
* [[Зојсија]]
* [[Троскот]]
* [[Св. Августинова трева]]
* [[Баијска трева]]
* [[Трева-стоногалка]]
* [[Тепих-трева]]
 
== Одржување ==
[[Податотека:Drops I.jpg|thumb|right|Водени капки на трева]]
Одржувањето на груб тревник се состои од повремено косење со соодветна машина или [[пасење]] од животни.
Ред 50:
* Нанесување на пестициди против коров и штетници
 
== Видете исто така ==
* [[Вештачки бусен]]
* [[Органски тревник]]
* [[Косилка]]
* [[Хидросеење]]
* [[Вештачка трева]]
* [[Англиска градина]]
 
== Наводи ==
Kористени (делумно) од [[:en:Lawn#Референци|англиската верзија]] на оваа статија.
 
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/Тревник