Разлика помеѓу преработките на „Скратеници во македонскиот јазик“

с
Бот: козметички промени
(готово)
с (Бот: козметички промени)
'''Скратениците во [[македонскиот јазик]]''' се добиваат со скратување на одделни [[збор]]ови или со спојување на почетните букви или групи букви од зборовите што влегуваат во состав на сложени називи. Поради подобар преглед, скратениците се поделени во групи според нивните слични особини.
 
== Прва група скратеници ==
 
Во оваа група на скратеници влегуваат зборови кои се скратуваат со тоа што се пишуваат само почетните [[Буква|букви]] наместо целиот збор. Така дел од оваа група се<ref name="правопис">{{цитирана книга|coauthors=Божидар Видоески, Тодор Димитровски, Кирил Конески и Радмила Угринова - Скаловска|title=Правопис на македонскиот литературен јазик|editor=Саветка Димитрова|publisher=Просветно дело|location=Скопје|date=2007|edition=XVI корегирано издание|pages=66-71|isbn=9989-0-0099-9|language=македонски }}</ref>:
Вообичаено е некои скратеници да се пишуваат и со големи букви како на пример: '''В.П.''' - ''воена пошта'', '''М.П.''' - ''место за печат'' итн.
 
== Втора група скратеници ==
Таканаречената втора група на скратеници во македонскиот јазик опфаќа скратеници кои се со латинско потекло или други странски зборови. Скратувањето е исто како и во првата група на скареници. Во оваа група се<ref name="правопис"/>:
:'''m.''' - ''masculinum / машки род''
Изразот ''и така натаму'' се скратува како '''итн.''', не ''и тн., и.т.н.'' или слично.
 
== Четврта група скратеници ==
 
Оваа група опфаќа скратеници што се добиени со скратување на зборот до првиот слог, односно до согласката на вториот слог. Така имаме<ref name="правопис"/>:
:'''импф.''' - ''имперфективен''
 
== Петта група скратеници ==
 
За мерките од метричкиот систем и за други мерки и големини се употребуваат следниве скратеници<ref name="правопис"/>:
Истите овие скратеници можат да се запишат и со соодветните латинични букви според меѓународните стандарди.
 
== Шестта група скратеници ==
 
Со поврзувањето на првата и последната буква или последниот слог се добиваат скратеници како<ref name="правопис"/>:
:'''г-ца''' - ''госпоѓица''
 
== Седма група скратеници ==
Посебен вид на скратеници се скратеници кои се составени од првите букви на сложени називи:
 
Покрај овие, во македонскиот јазик се преземени и некои меѓународни скратеници како: ФИФА, УНИЦЕФ, УНРРА, АФП и сл.
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
== Видете исто така ==
* [[Граматика на македонскиот јазик]]
* [[Македонски јазик]]
 
[[Категорија:Македонска граматика]]
941.847

уредувања