Рекански дијалект: Разлика помеѓу преработките

с
Бот: козметички промени
[непроверена преработка][непроверена преработка]
с (Бот додава Шаблон: Без извори)
с (Бот: козметички промени)
 
== Фонолошки карактеристики ==
* зачестена употреба на согласката ф
* намалена употреба на согласката '''Џ''', наместо неа се употребува '''ж''' или ''жд''
* употреба на '''о''' наместо '''а'''
 
== Морфолошки карактеристики ==
* завршетокот на глаголите од а групата често се изговараат како глаголи од е група: играaт > играет
* употреба на трите членови
* употреба на наставката '''-т''' за трето лице еднина
* употреба на предлогот '''во/в'''.
 
 
941.847

уредувања