Разлика помеѓу преработките на „Региони во Нов Зеланд“

с
Бот: козметички промени
с
с (Бот: козметички промени)
Регионалните власти се главно одговорни за управа со животната околина (вода, фрлање на контаминати и нега за крајбрежјето), реките и езерата (контрола на поплави и одводи), земјиште; регионален транспорт (јавен), [[биосигурност]] или справување со штетници; додека територијалните власти се одговорни за: надзор врз користење на земјиштето на локално ниво (урбано и рурално планирање); инфраструктура (вода, канализација, одлевања и ѓубре; локални патишта; библиотеки; паркови и резервати), како и развој на локалната заедница. Регионалната и територијалната управа се финансираат од давачките за земјиште. Честопати двете администрации меѓусебно соработуваат во проекти кои се надополнуваат .
 
== Региони ==
 
 
{| border="1" style="border-collapse:collapse; border-color:#f2f2f4; margin-top:1px; margin-bottom:15px; font-size:84%" cellpadding="1" width="100%"
|-
! bgcolor="#ffffff" rowspan="18" width="38%"| [[СликаПодатотека:Regions_of_NZ_Numbered.png|280px|center|Карта на Нов Зеланд со нумерирани региони]]
! bgcolor="#efefef" width="3%"|
! align="left" bgcolor="#f2f2f4" width="24%"| Регион
Нов Зеланд има број острови кои не спаѓаат во регионалните граници. [[Четемски Острови|Четемските Острови]] не се регион, иако нивниот совет оперира како регион. На [[Кермадек]] и [[Новозеландски субантарктички острови|субантарктичките острови]] живеат само мал број на конзерватори. Министерот за конзервација ја има власта на регионален совет во тие предели.
 
== Раководство ==
Советите се бираат со јавно гласање секои три години.
 
== Видете исто така ==
* [[Територијални единици во Нов Зеланд]]
* [[Административна поделба на Нов Зеланд]]
* [[Листа на градови во Нов Зеланд]]
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.world-gazetteer.com/s/s_nz.htm Карта] {{en}}
* [http://www.world-gazetteer.com/wg.php?x=1106257152&men=gadm&lng=en&gln=xx&dat=32&srt=pnan&col=aohdq&geo=-165 Населенија и зафатнини] {{en}}
 
 
941.847

уредувања