Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Собранието на Македонија“

с
Бот: козметички промени
с (Бот додава Шаблон: Без извори)
с (Бот: козметички промени)
Моментален претседател на Собранието на Република Македонија е [[Трајко Вељаноски]] од [[ВМРО ДПМНЕ]].
 
== Потпретседатели ==
Потпретседателите на Собранието му помагаат на претседателот на Собранието во вршењето на неговата функција и го заменуваат во случај на одсутност или спреченост. Потпретседателите на Собранието се избираат од редот на пратениците и нивниот мандат трае четири години.
 
Моментални потпретседатели на Собранието се [[Светлана Јакимовска]] ([[ВМРО ДПМНЕ]]), [[Рафис Алити]] ([[ДУИ]]) и [[Јани Макрадули]] ([[СДСМ]]).
 
== Досегашни претседатели на Собранието на Република Македонија ==
=== Од осамостојувањето ===
 
* [[Трајко Вељаноски]] (2008-)
* [[Љупчо Јордановски]] (2003 - 2006)
* [[Никола Поповски]] (2002 - 2003)
* [[Стојан Андов]] (2000 - 2002)
* [[Саво Климовски]] (1998 - 2000)
* [[Тито Петковски]] (1996 - 1998)
* [[Стојан Андов]] (1991 - 1994, 1994 - 1996)
 
=== Пред осамостојувањето ===
* Д-р [[Вулнет Старова]] (1986 - 1991)
* [[Станко Младеновски]] (1985 - 1986)
* [[Ката Лахтова]] (1984 - 1985)
* [[Бошко Станковски]] (1982 - 1983, 1983 - 1984)
* [[Благоја Талески]] (1974 - 1978, 1978 - 1982)
* [[Никола Минчев]] (1968 - 1974)
* [[Мито Хаџивасилев - Јасмин]] (1967 - 1968)
* [[Видое Смилевски - Бато]] (1963 - 1967)
* [[Љупчо Арсов]] (1962 - 1963)
* [[Лазар Колишевски]] (1953 - 1958, 1958 - 1962)
* [[Димче Стојанов - Мире]] (1951 - 1953)
* Д-р [[Димитар Несторов]] (1947 - 1951)
* Д-р [[Борис Спиров]] (1946 - 1947)
* [[Методија Андонов - Ченто]] ([[2 август]] 1944), Претседател на [[Президиум на АСНОМ|Президиумот на АСНОМ]]
 
== Извори ==
* [http://www.sobranie.mk/ Собрание на Република Македонија]
 
 
941.847

уредувања