Разлика помеѓу преработките на „Политичка филозофија“

с
Бот: козметички промени
с (Бот додава Шаблон: Без извори)
с (Бот: козметички промени)
{{Политика}}
'''Политичката философија''' е [[нормативна дисциплина]] која поставува три вида прашања:
* што е тоа праведен поредок за едно [[општество]]?
* врз основа на кои стандарди треба да се проценуваат општествените институции во тоа општество?
* кои стандарди за проценување доведуваат до избор и подржување на еден пожелен институционален поредок?
 
Од одговорите на првото прашање се специфицира еден пожелен збир на институции (кои можат да бидат либерални, конзервативни...)
Политичката философија како истражување на совршена република нема „проценувачки“ карактер; како истражување на крајните основи на власта не подразбира објаснување на појавата на власта, туку нејзино оправдување што има за цел да се квалификува некое однесување, како дозволено или недозволено, а тоа не може да се спроведе без повикување на вредности; како истражување на суштината на политиката се исклучува од секое [[Емпириум|емпириско]] утврдување на вистинитоста или фалсификатот, доколку тоа што смислено се нарекува суштина на политиката, резултира од номиналната [[дефиниција]] како таква, таа не е ни вистинита ниту пак лажна.
 
== Видете исто така ==
* [[Политички науки]]
* [[Политика]]
* [[Листа на политички философи]]
 
 
941.847

уредувања