Охридска пастрмка: Разлика помеѓу преработките

с
Бот: козметички промени
с (Бот Додава: ca:Salmo letnica)
с (Бот: козметички промени)
'''Охридска пастрмка''' ({{lang-la|Salmo letnica}}) e ендемна слатководна риба што живее во [[Охридско езеро|Охридското езеро]], а припаѓа на фамилијата [[Пастрмки]]. Неколку локални називи се летница, струшка пастрмка, охридска белвица. Максималната должина се движи од 25 до 60 cm, а максималната тежина е 15,8 kg. Се мрести од март до мај.
 
== Подврсти ==
'''Охридската пастрмка''' се јавува во три подврсти и тоа:
* '''Летница''' ({{lang-la|Salmo letnica Balcanicus}}) - се мрести на зима
* '''Струшка пастрмка''' ({{lang-la|Salmo letnica Typicus}}) - се мрести на зима, а меѓу мрестењето на оваа раса и расата S.L.Baclanicus (струшка) има разлика од барем еден месец.
* '''Охридска белвица''' ({{lang-la|Salmo letnica Aestivalis}}) - се мрести на лето периодот од мај до јули
 
== Опис и градба ==
'''Охридската пастрмка''' се разликува од [[поточна пастрмка|поточната пастрмка]] по сплеснатото тело, по малата глава и ѕвездестите сиви пеги по телото. Бојата на месото е кај некои бела, а кај некои розевкаста.
 
== Навики, живеалиште, распространетост ==
'''Охридската пастрмка''' е ендемна рибна врста наБалкан|Балканот и во Европа. Таа е најблизок предок на врстите што живееле на тоа подручје уште од периодот на терциер|терциерот.
 
'''Охридската пастрмка''' секогаш живее во Охридско езеро|Охридското езеро. Денот го поминува во длабочините и на места што се доста оддалечени од брегот, а на површината на водата испливува навечер, кога лови муви. Понекогаш приоѓа до самиот брег, во плитките води, барајќи храна од подводните растенија.
 
'''Охридската белвица''' се наоѓа само во најдланоките места на езерото и тоа до 200 м и се мрести на зима како поточна пастрмка поточната пастрмка. Се почесто се лови, па се претпоставува дека и се заканува истребување.
 
== Размножување ==
 
== Референци ==
* [http://flyfishiowa.com/Ohridska.htm FlyFishIowa]
Охридската пасрмката е превкусна за јадење.
 
[[Категорија:Риби]]
 
Охридската пасрмката е превкусна за јадење.
 
[[bg:Охридска пъстърва]]
941.847

уредувања