Овчеполски дијалект: Разлика помеѓу преработките

с
Бот: козметички промени
[непроверена преработка][непроверена преработка]
с (Бот додава Шаблон: Без извори)
с (Бот: козметички промени)
'''Овчеполскиот дијалект''' е дијалект што спаѓа во подгрупата на источни дијалекти на [[Северномакедонско наречје|северното наречје]] на [[Македонски јазик|македонскиот јазик]]. Дијалектот се зборува на територијата на градот [[Свети Николе]] со околината. Овчеполскиот дијалект е близок дијалект со кумановскиот дијалект, кривопаланечкиот дијалекти и со кратовскиот дијалект.
 
== Фонолошки карактеристики ==
* употреба на а наместо е: трева > трава
* буквата ''он'' е заменета со ''у''
* замена на вторичниот ер со ă
* употреба на групата ''мњ'' наместо групата ''мј'': ламја > ламња
 
== Морфолошки карактеристики ==
* употреба на имперфектно-аористна наставка -смо / -сте: викасмо, викасте
* образувањата од типот теше/ќеше (м.ќе): теше да иде
* употреба на суфиксот ''-ики'' за множина на именки од среден род: пилики
* наставката ''-ше'' за 3 лице множина од аорист: они имаше
* чување на старото палатално ''л''
 
 
{{Македонски дијалекти}}
 
[[Категорија:Дијалекти на македонскиот јазик]]
941.847

уредувања