Бјенемеово неравенство: Разлика помеѓу преработките

с
Бот: козметички промени
с (Бот додава Шаблон: Без извори)
с (Бот: козметички промени)
 
 
== Теорема ==
Нека <math> X </math> е [[Случајна променлива|случајна променлива]]. Тогаш за произволни броеви <math> a </math> и <math> n </math> важи следното неравенство:
 
<math>
 
 
== Доказ ==
Ако во [[Неравенство на Марков|неравенството на Марков]] на местото на случајната променлива <math> X </math> се стави случајната променлива <math> {|X-a|}^n </math>, и на местото на константата <math> \alpha </math> се стави константата <math> {\epsilon}^n </math>, тогаш важи:
 
 
 
== Референци ==
A. Papoulis, S. Unnikrishna Pillai, "Probability, Random Variables and Stochastic Processes", Fourth edition, McGraw-Hill, 2002
 
 
== Видете исто така ==
{{col-begin}}
* [[Ирене-Жил Биенаме]]
* [[Неравенство на Љапунов]]
{{col-end}}
 
 
[[Категорија:Математика]]
941.847

уредувања