Разлика помеѓу преработките на „C Sharp“

Одземени 24 бајти ,  пред 11 година
нема опис на уредувањето
с (Бот: Додаден шаблон за врска до заедничка ризница)
ВЕРЗИИ:
За време на својот развој C# поминал низ следниве верзии:
* C# 1.0
* C# 1.2
* C# 2.0
* C# 3.0
* C# 4.0
 
 
 
CTS ги дели податоците во две категории:
1. Вредносни типови
2. референтни Референтни типови
 
Вредносните типови се просто множество на податоци.Вредносните типови се извлечени од System.ValueType, секогас имаат стандардна вредност и секогаш можат да се креираат и копираат. Недостатоци на вредносните типови се тоа што неможат да црпат податоци еден од друг (но можат да се поврзат) и неможат да имаат стандарден конструктор (не можат да бидат градени според некои принципи или критериуми). Примери за вредносни типови се некои од примитивните типови како што е int , float, char и System.DateTime.
Двата типа се растегливи со типови избрани од корисникот.
 
== ИМЕТОИмето НАна ЈАЗИКОТјазикот ==
Името "C sharp" беше инспирирано од музичка нотација каде sharp означува дека напишаната нота треба да биде пола степен повисоко. Ова е слично на јазичното име на C++ каде "++" означуваат дека променливата треба да биде зголемена за 1. Sharp симболот исто така се однесува на сврзување од 4 + симболи (групирани две по две загради) понатаму покажувајќи дека јазикот е пораст од C++.
 
Заради техничките ограничености на дисплејот (фонтовите,пребарувачите и тн.) и фактот што sharp симболите (#, U+266F, MUSIC SHARP SIGN) не се претставени на стандардната тастатура,бројниот знак (#, U+0023, NUMBER SIGN) беше одбран да го претставува остриот симбол во пишаното име од програмскиот јазик.
Оваа конвенција е одразена во ECMA-334 C# Language Specification. Како и да е,кога е практично да се направи така (на пример во рекламирањето или во бокс артот),микрософт го користи одредениот музички симбол.
Шарп суфиксот е користен од голем број на други .НЕТ јазици кои се варијанти од постоечките јазици вклучувајќи J# ( .НЕТ јазик исто направен од Микрософт кој е добиен од Јава 1.1) А# (од Ада) и функционалнот Ф#.Оригиналното применување од Еиффел за .НЕТ беше наречено Еиффел#.Име кое што е сменето сега кога целиот еиффел јазик е поддржан.Суфиксот е исто така користен за библиотеки како што е Гтк# ( .НЕТ корица за ГТК+ и други ГНОМ библиотеки), Кокоа#(корица за Кокоа) и Qt#( .НЕТ јазик поврзан за Qt китот со алатки).
{{commonscat|C Sharp}}
 
282

уредувања