Микроскоп: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
с Бот: козметички промени
Ред 4:
'''Микроскоп''' ([[грчки јазик|грчки]]: μικρόν (micron) = мал + σκοπεῖν (skopein) = да се види) е инструмент за гледање на објекти кои се многу мали за да можат да се видат со голо око. Науката за проучување на мали објекти со помош на инструменти се нарекува [[микроскопија]], а поимот микроскопски значи нешто многу мало, кое не може да се види со голо око. Со други зборови, потребен е микроскоп за да може да се види. Микроскопите ни овозможуваат да добиеме зголемена слика на мали објекти. Микроскопите кои ги користиме во домашни услови или на училиште се појавуваат некаде пред околу 400 години.
 
== Историја на микроскопот ==
 
Пред околу 400 години микроскопот не бил сѐ уште пронајден. Градбата на тогаш познатите [[растение|растенија]] и [[животно|животни]] била вистинска [[мистерија]], а, покрај тоа имало и илјадници ситни [[животно|животни]] и [[растение|растенија]] за кои не се знаело. За причините на [[болест]]ите можелo само да се претпоставува, додека [[медицина]]та како [[наука]] била не доволно развиена. Откривањето на микроскопот довело до [[револуција]] во човековите [[сознание|сознанија]].
Ред 14:
Најпознат тип на микроскоп, прв кој бил конструиран, е [[Светлински микроскоп|светлинскиот микроскоп]]. Тоа е [[оптички инструмент]] во кој се вградени една или повеќе [[леќа|леќи]] со помош на кои се добива зголемена слика на објектот кој се наоѓа во фокалната рамнина на леќите. Но постојат и други типови на микроскопи.
 
== Типови на микроскоп ==
Микроскопите можат да се поделат на две главни класи: микроскопи кои функционираат врз основа на теоријата за светлосни зраци и микроскопи кои функционираат врз основа на скенирање на примероци.
 
Микроскопите кои функционираат врз основа на теоријата на светлосни зраци се микроскопи кои користат електромагнетни зраци кои поминуваат низ систем на леќи со цел да се добие зголемена слика. Зраците можат да бидат од спектарот на видливата светлина (светлински микроскоп) или од спектарот на невидливата светлина (електронски микроскоп). Значи имаме Светлински микроскоп, Стерео микроскоп и електронски микроскоп.
 
=== Оптички микроскоп ===
===Електронски микроскоп===
=== Микроскоп со скенирање на примероци ===
===Атомски микроскоп===
=== Микроскоп со X-зраци ===
===Флуоросцентен микроскоп===
 
Ред 29:
 
[[ar:مجهر]]
[[bs:Mikroskop]]
[[bg:Микроскоп]]
[[bs:Mikroskop]]
[[ca:Microscopi]]
[[cs:Mikroskop]]
Ред 36:
[[da:Mikroskop]]
[[de:Mikroskop]]
[[esen:MicroscopioMicroscope]]
[[eo:Mikroskopo]]
[[es:Microscopio]]
[[eu:Mikroskopio]]
[[en:Microscope]]
[[fa:میکروسکوپ]]
[[fi:Mikroskooppi]]
[[fr:Microscope]]
[[he:מיקרוסקופ]]
[[ko:현미경]]
[[id:Mikroskop]]
[[it:Microscopio (strumento ottico)]]
[[ja:顕微鏡]]
[[he:מיקרוסקופ]]
[[ko:현미경]]
[[lt:Mikroskopas]]
[[nl:Microscoop]]
[[ja:顕微鏡]]
[[no:Mikroskop]]
[[nn:Mikroskop]]
[[no:Mikroskop]]
[[pl:Mikroskop]]
[[pt:Microscópio]]
[[ru:Микроскоп]]
[[sq:Mikroskopi]]
[[simple:Microscope]]
[[sl:Mikroskop]]
[[sq:Mikroskopi]]
[[sr:Микроскоп]]
[[fi:Mikroskooppi]]
[[sv:Mikroskop]]
[[ta:நுண்நோக்கி]]
[[th:กล้องจุลทรรศน์]]
[[vi:Kính hiển vi]]
[[tr:Mikroskop]]
[[vi:Kính hiển vi]]
[[zh:顯微鏡]]