Разлика помеѓу преработките на „Меѓународна организација за цивилно воздухопловство“

с
Бот: козметички промени
с (Бот: козметички промени)
{{Infobox UN
| name = Меѓународна организација за цивилно воздухопловство<br />المنظمة الدولية للطيران المدني{{ar icon}}<br />国际民航组织 {{zh icon}}<br />
Organisation de l'aviation civile internationale {{fr icon}}<br />Международная организация гражданской авиации {{ru icon}}<br />Organización de Aviación Civil Internacional {{es icon}}
| image = Flag of ICAO.svg
| image size = 150px
| caption = Знамето на ИЦАО
| type = Агенција на ООН
| acronyms = ICAO<br />OACI<br />ИКАО<br />إيكاو
| head = {{flagicon|DZA}} Dr. [[Taïeb Chérif]]
| status = активна
'''Меѓународната организација за цивилно воздухопловство''' – '''ИЦАО''' ( на англиски: [[International Civil Aviation Organization]]- [[ICAO]] ), е специјализирана агенција на [[Обединетите нации]], која ги востановува принципите и техниките во меѓународното воздухопловство и меѓународниот аеротранспорт со цел да обезбеди безбеден, ефикасен и уреден развој на воздухопловството. Седиштето на ИЦАО се наоѓа во [[Монтреал]], [[Канада]].
Советот на ИЦАО усвојува стандарди и практики коишто се однесуваат на воздухопловството, спречување на незаконски попречувања и олеснување на процедури за преминување на граница за меѓународното цивилно воздухопловство. Освен тоа, ИЦАО ги дефинира протоколите во случај на воздушни несреќи и истраги, како и безбеден превоз на надлежните власти во земјите потписнички на Конференција за меѓународно цивилно воздухопловство, попозната како [[Чикашка конференција]].
ИЦАО не треба да се меша со Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт-ИАТА ( [[IATA ]] ), меѓународна индустриска група на авиокомпании исто така со седиште во Монтреал.
 
== Статут на ИЦАО ==
Деветото издание на Конференцијата за меѓународно цивилно воздухопловство ги содржи промените од 1948 г. па се до 2006 г. Сегашното издание на Конференцијата е познато како статут и е именувано како ICAO Doc 7300/9.
Конференцијата има 18 анекси. Овие анекси се наоѓаат во делот именуван како Конференција за меѓународно цивилно воздухопловство.
 
== Стандарди на ИЦАО ==
 
ИЦАО исто така усогласува одредени функции кои се применуваат во воздухопловната индустрија, како што е на пр. Системот за аеронаутичко пренесување на пораки ( [[AMHS]] ), со што официјално станува и организација за стандарди.
| accessdate = 2007-09-10 }}</ref> Како најнов стандард е оној за биометричките пасоши. Тие функционираат на база на микрочип на кој се сместени основните податоци на патниците.
== Кодови на ИЦАО ==
 
ИЦАО и ИАТА во развојот на стандардните спецификации и процедури доделуваат и посебни кодови кои се користат во разни видови на комуникација на пр. комуникација воздух- земја, воздухопловната телефонија итн. ИЦАО има изработено посебни кодови за аеродроми и авиокомпании. За аеродромите ИЦАО користи кодови со 4 букви, а за авиокомпаниите кодови со 3 букви. Во [[САД]] кодовите на ИЦАО се слични со кодовите на ИАТА, со префикс „ К ” – ''LAX'' е всушност ''KLAX''. Во [[Канада]], префиксот „ C ” се додава на кодот на ИАТА за да се добие кодот на ИЦАО- на пр. ''YEG'' e ''CYEG''. Во останатиот дел од светот кодовите на ИАТА и на ИЦАО се сосема различни, на пр. меѓународниот аеродром Париз- Шарл де Гол ( [[Charles de Gaulle International Airport]] ) има ИЦАО код- ''LFPG'', a ИАТА код- ''CDG''.
ИЦАО исто така издава и алфанумерични кодови кои содржат од 2 - 4 букви. Овие кодови се типични за плановите за летање.
== Региони и регионални канцеларии ==
[[Податотека:ICAO World Headquarters.jpg|thumb|right|Седиште на ИЦАО, [[Монтреал]], [[Канада]]]]
 
:7. Европа и Северен Атлантик, [[Париз]], [[Франција]]
 
== Раководство на ИЦАО ==
=== Листа на Генерални секретари ===
 
* [[Алберт Ропер]] ( [[Франција]] ) ( 1944- 1951г. )
* [[Таеб Шериф]] ( [[Алгерија]] ) ( 2003- )
 
=== Листа на претседателите на Советот ===
 
* [[Едвард Пирсон Варнер]] ( [[САД]] ) ( 1947- 1957г. )
* [[Роберто Кобех Гонзалес]] ( [[Мексико]] ) ( 2006- )
 
== Види исто така ==
{{UN portal}}
* [[Air safety]]
* [[Aircraft registration]]
* [[Airline codes]] (includes ICAO codes)
* [[Flight planning]]
* [[ICAO airport code]]
* [[NATO phonetic alphabet|ICAO phonetic alphabet]]
* [[Kenneth Beaumont]]
 
== Референци ==
<references/>
 
== Надворешни врски ==
 
* [http://www.icao.int/icaonet/dcs/7300.html Convention on International Civil Aviation (Doc 7300)]
[[Категорија:Civil aviation]]
[[Категорија:Organizations based in Montreal]]
[[Категорија:International organizations]]
[[Категорија:International air transport]]
[[Категорија:International Civil Aviation Organization| ]]
 
941.847

уредувања