Аглутинативен јазик: Разлика помеѓу преработките

с
Бот: козметички промени
[непроверена преработка][проверена преработка]
с (Бот додава Шаблон: Без извори)
с (Бот: козметички промени)
Во многу оддлени јазици, ова се развило првенствено преку [[конвергентна еволуција]]. Тука постои префериран еволуционен правец од аглутинативни синтетички јазици до [[фузионални синтетички јазици]], и потоа до [[несинтатички јазици]] кои са развиваат во [[изолациони јазици]] и одтука повторно до аглутинативни синтетички јазици. Како и да е, ова е само стандард и комбинација од стандардот, видливи се [[граматичката теорија]] и теоријата на општата лингвистика, посебно финалниот збор - [[стокопа]] и [[елизија]]. Овој феномен е познат како [[лингвистичко отстапување]].
Некои реални и функционално конструирани јазици, како што се [[Есперанто]], [[Њуспик]] и [[Клингон]] се претставени како аглутинативни јазици.
[[Категорија:Јазици]]
 
'''ПРЕПОРАКИ'''
 
1.[[Stocking, George W.]](1995). [[Тhe Ethnographer's Magic and Other Essays in the History of Anthropology]]. University of Wisconsin Press p.84 [[ISBN 02991341480-299-13414-8]].
2.Masayoshi Shibatani, Theodora Bynom (1999). [[Approaches to language typology]]. Oxford University Press. pp5. [[ISBN 01982386650-19-823866-5]].
Bodmer,Frederick. Ed. by Lancelot Hogben. The Loom of Language. New York, W.W. Norton and Co, 1944, renewed 1972,pages 53, 190ff. [[ISBN 0-393-30034-X]]
 
Категории :[[Лингвистичка типологија]] | [[Аглутинативни јазици]] | [[Синтетички јазици]]
 
[[Категорија:Јазици]]
941.847

уредувања