Јасновидост: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Бот менува: до сега -> досега, cite web -> цитирана веб страница, Category -> Категорија, Image -> Податотека
с Бот: козметички промени
Ред 5:
Тврдењата дека постојат паранормални психички способности како што е јасновидоста се крајно контроверзни. [[Парапсихологија]]та ја истражува оваа можност, но постоењето на ваквите феномени не е прифатено од научната заедница.
 
== Употреба ==
[[Податотека:Ganzfeld.jpg|thumb|right|200px|Доброволец од [[ганзфелд експеримент]]от за предизвикување јасновидост]]
Во рамките на [[парапсихологија]]та, јасновидоста се користи исклучиво за пренос на информации кои се скриени од јасновидецот. Се разликува од [[телепатија]]та во тоа што информацијата треба да се добие директно од надворешен физички извор, а не да се пренесе од умот на друг човек.<ref name=parasoc1>[http://parapsych.org/glossary_a_d.html#c Glossary of Parapsychological terms - Clairvoyance] &mdash; Parapsychological Association (2007-04-27)</ref>
 
Надвор од парапсихологијата, јасновидоста често се користи за дознавање на настани кои се случиле во минатото или кои треба да се случат во иднина (т.н. [[ретрокогниција]] и [[прекогниција]]),<ref name=skepdic1>Carrol, Robert (2003), "[http://www.skepdic.com/clairvoy.html Clairvoyance]" - ''Skeptics Dictionary'', Wiley, ISBN 04712724260-471-27242-6</ref><ref name=parasoc1/> или за комуникација со умрени. Јасновидоста е во блиска врска со техниката наречена [[далечинско гледање]] (remote viewing), иако терминот „далечинско гледање“ не е толку распространет како јасновидоста, бидејќи се однесува на специфични контролирани процеси.
 
== Статусот на јасновидоста ==
Во рамките на парапсихологијата, постои општа согласност дека некои случаи на јасновидост се проверливи.<ref name=parasoc2>"[http://parapsych.org/faq_file1.html#4 What is parapsychology?]", FAQ - Parapsychological Association (2007-02-03)</ref><ref name=parasoc3>"[http://parapsych.org/faq_file3.html#20 What is the state-of-the-evidence for psi?]", FAQ - Parapsychological Association (2007-02-03)</ref> Јасновидоста доби поддршка од владите на САД и Русија за време на [[Студената војна]] и после неа, а двете влади се обидоа во неколку наврати да ја употребат јасновидоста како средство за прибирање информации.<ref name=Time>Waller, Douglas (1995-12-11), "The Vision Thing", ''Time (magazine)|Time'', p.45</ref>
 
Де факто јасновидоста е резултат на измама,<ref name=skepdic1/>, [[Форер ефект]], [[предрасуда]], или неуспех при толкувањето. На пример, при научен експеримент на јасновидост, јасновидецот случајно ги погаѓа нештата едно време. Ако експериментот продолжи, поради природата на статистиката што се користи, точните одговори ќе бидат во многу мал процент.
 
Парапсихологијата e [[псевдонаука]],<ref>Marks, D.F. (2000). ''The Psychology of the Psychic'' (2nd Ed.) New York: Prometheus Books. ISBN 15739279881-57392-798-8</ref> и велат дека досега требаше да се појават изобилство докази за овој феномен доколку тој е реален.
 
Вистинскиот збирен преглед на експеримент со јасновидост треба да ги вклучи резултатите од сите посебни експерименти кои биле изведени, а не во крајната студија да се внесат селективни прикази. Некои истражувачи не ги внесуваат негативните резултати само поради тоа што имаат предрасуда.<ref> Tart (1983) Journal of the American Society for Psychical Research </ref>
 
== Јасновидоста и сличните феномени ==
Постојат бројни записи на некои видови јасновидост низ историјата, кои најчесто се поврзани со религиозни луѓе. Но постојат и записи на обични луѓе кои изјавиле дека го виделе духот на човек, за кого подоцна дознале дека умрел во истиот момент. Ваквите сведоштва не се сметаат за научен доказ дека постои јасновидоста, но ги мотивираат истражувачите да продолжат да го истражуваат овој феномен.
 
Ред 27:
Некои парапсихолози сметаат дека нашите изменети нивоа на свесност (јасновидост, телепатија, прекогниција, и др.) се резултат на еден ист основен механизам, но досега ниедна теорија не го објаснила тој механизам на задоволителен начин.
 
== Истражувања ==
 
Парапсихолошките истражувања на [[далечинско гледање]] и јасновидост даваат позитивни резултати. На пример, во 1972 година, Харолд Путхоф (Harold Puthoff) и Расел Тарг (Russell Targ) започнале серија на истражувања со цел да откријат дали ''гледачот'' може веродостојно да опише оддалечена локација или ''цел'' која во моментот ја гледа некој. На почеток на истражувањата, на самото место бил испраќан еден човек, како дел од протоколот. Првиот чекор бил човекот што е присутен на лице место на локацијата да одбере дел од пределот кој требало да биде опишан. Вториот чекор бил „гледачот“ со зборови да ги опише впечатоците на оној што се наоѓа на локацијата. Третиот чекор бил оценување на описите на двајцата учесници од страна на независни судии. Терминот „далечинско гледање“ е кованица која го опишува целиот овој процес.
Ред 39:
При експериментите со јасновидоста биле користени и [[Зенер карти]]те кои можат да се најдат и на интернет.<ref name="Anima">{{цитирана веб страница |url=http://www.animaproject.org |title=The Anima Project |accessdate=2008-04-08 }}</ref>
 
== Видови јасновидост ==
 
* '''преку чувства'''<ref>[http://parapsych.org/historical_terms.html Parapsychological Association historical terms glossary], retrieved 17 декември, [[2006]]</ref> - способност забележана во [[Будизам|будизмот]], која се стекнува на одредено ниво на медитација. Општо земено, се однесува на оној кој може да ги почуствува вибрациите (болести, мисли или чувства) на другите луѓе. Оваа способност се разликува од „трето око“ по тоа што оваа способност не дава јасна слика за другиот, туку јасно чувство.
* '''преку слушање'''<ref>[http://parapsych.org/historical_terms.html Parapsychological Association website, Glossary of Key Words Frequently Used in Parapsychology], Retrieved 24 јануари, 2006</ref> - способност за користење на „внатрешното уво“. Но може да се однесува и на звуци кои другите не можат да ги слушнат, како на пример мисли или зборови од духови. Сепак, треба да се прави разлика меѓу овој феномен и гласовите што ги слушаат ментално заболените.
* '''преку миризба'''
* '''преку знаење''' – способност да знаете нешто без да знаете од каде го знаете тоа.
* '''преку вкус''' – способност да го знаете вкусот на нешто без да го пробате воопшто, односно информацијата за вкусот се добива преку етерот (види: [[Акаша]]).
 
== Развивање на способност за јасновидост ==
Ред 58:
 
{{Паранормално}}
== Види исто така ==
* [[Астрална проекција]]
* [[Паранормални феномени]]
Ред 66:
* [[Трето око]]
 
== Фусноти ==
{{Reflist|2}}
 
Ред 72:
* [http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/daniel_finkelstein/article1637254.ece "All that clairvoyant stuff – I don't see it myself: A new law against mediums would not work"] by Daniel Finkelstein, ''The Times'', од 11 април 2007 година.
* ''Mental Radio'' од Аптон Синклер (Upton Sinclair), 1929. Предговор на [[Алберт Ајнштајн]].
 
 
 
[[Категорија:Езотерија]]
Ред 86 ⟶ 84:
[[is:Skyggnigáfa]]
[[it:Chiaroveggenza]]
[[ja:透視 (超心理学)]]
[[nl:Helderziendheid]]
[[ja:透視 (超心理学)]]
[[no:Clairvoyance]]
[[pl:Jasnowidzenie]]