Сонце (астрологија)

Астролошки симбол на Сонцето
Модерен хороскоп
SCENOGRAPHIA SYSTEMATIS MVNDANI PTOLEMAICI, Макрокосмичка Хармонија
Натален хороскоп

Сонцето во астрологијата претставува централна точка, тоа го симболизира центарот на сѐ што постои околу личноста. Според положбата на Сонцето во хороскопот го дознаваме и времето во кое лицето се родило. Ако Сонцето се наоѓа над Хоризонтот, каде што се сместени од 1-та до 7-та хороскопска куќа (или хороскопски полиња) преку 10-та, тогаш лицето е родено дење. Доколку Сонцето се наоѓа под Хоризонтот, каде што се сместени од 1-та до 7-та хороскопска куќа (или хороскопски полиња) преку 4-та, тогаш лицето е родено ноќе. Во случај Сонцето да се наоѓа точно на Асцендентот тогаш моментот на раѓање е во зора, ако се најде точно на Десцендентот, се работи за залез, на точката Medium Coeli (или „Средина на Небото“ - 10-поле), тогаш лицето е родено на пладне, а ако Сонцето се најде точно на точката Imum Coeli (или „Дното на Небото“ - 4 поле), тогаш лицето е родено на полноќ.

Кога кажуваме дека некое лице е Овен во хороскоп, тоа значи дека Сонцето во моментот на раѓање се наоѓало во зодијачкиот знак Овен итн.

Симбол на Сонцето е еден круг со точка во центарот, што претставува заокруженост, единство и целосност.

Во астролошки смисол, Сонцето претставува свест за себе, за своето его, волјата за живот. Тоа укажува на делот од судбиата кој го создаваме самите. Тоа е рационален дел од човекот. Преку позицијата на Сонцето во хороскопот можеме да ги опишеме сите важни луѓе во нашиот живот: таткото, шефот, секоја личност која ја сметаме за некаков авторитет, а во женскиот хороскоп тоа ќе го претставува и сопругот.

  • Домицил (седиште) во Лав.
  • Егзалтација (возвишеност) во Овен.

Симболика на Сонцето на психолошко нивоУреди

Сонцето во астролошки смисол на психолошко ниво го означува следново: его и свест за себе, самодоверба, самоостварување, лидерство, желба за моќ, амбиција, достоинство, великодушност, креативност, творештво, организираност, творечка моќ, личност, репутација, важност, лојалност, екстраваганција, тежнеењето на личноста, каде и на кој начин сака да заблеска.

Конструктивни карактеристики на СонцетоУреди

Сонцето во астролошки смисол ги има следните конструктивни (позитивни) карактеристики: верност, способност, совесност, сила, волја, сигурност, независност, оптимизам, доверба, просперитет, виталност, просветлување, чесност.

Деструктивни карактеристики на СонцетоУреди

Сонцето во астролошки смисол ги има следните деструктивни (негативни) карактеристики: свртеност кон себе, фалбаџиство, деструктивност, егоизам, доминирање, агресивност, неспособност, надуеност.

Симболика на Сонцето на објективно нивоУреди

ЖивотниУреди

Сонцето ги претставува слените животни: лав, пантер, леопард, сокол, петел, паун, орел, коњ, рис, дива свиња, славејче, лебед.

РастенијаУреди

Сонцето ги претставува следните растенија: врба, рузмарин, маслина, палма, пченка, сончоглед, невен, портокал, ориз, грејпфрут, грозје, камилица, лимон, лаванда, орев, лоза.

БоиУреди

Сонцето ги претставува следните бои: пурпурна, златна, портокалова, сина, виолетова.

ОрганиУреди

Сонцето ги претставува следните органи кај човекот: срце, очи, артерии, десната страна од телото, мозок, нерви, ‘рбет, тимус, десен тестис.

Ден во седмицатаУреди

Сонцето го претставува следнот ден: недела.

Минерали и металиУреди

Сонцето ги претставува следните минерали и метали: злато и сите сјајни материи кои во себе содржат светлост.

Скапоцени камењаУреди

Сонцето ги претставува следните скапоцени камења: дијамант, рубин, хризолит.

Познати личностиУреди

Сонце во ОвенУреди

Оваа позиција укажува на личност која е дисциплинирана и борбена.

Сонце во БикУреди

Оваа позиција укажува на личност која е конзервативна, заштитничка, ги сака недвижностите.

Сонце во БлизнациУреди

Оваа позиција укажува на личност која е брзоплета, талентирана за јазици и општо за комуникации.

Сонце во РакУреди

Оваа позиција укажува на личност која е неодлучна, фина, чувствителна, со слободен хумор.

Сонце во ЛавУреди

Оваа позиција укажува на личност која е супериорна во однос на другите, независна, праведна.

Сонце во ДевицаУреди

Оваа позиција укажува на личност која е премногу склона кон анализирање, незадоволна, но со нагласен интелект.

Сонце во ВагаУреди

Оваа позиција укажува на личност која има префинет стил, често со убав надворешен изглед но исто така и неодлучна.

Сонце во СкорпијаУреди

Оваа позиција укажува на личност која е нетолерантна и не признава грешки, знае лесно да урива но и да гради.

Сонце во СтрелецУреди

Оваа позиција укажува на личност која е лојална, интуитивна, го сака спортот, религијата и филозофијата.

Сонце во ЈарецУреди

Оваа позиција укажува на личност која е резервирана, конструктивна, упорна, фаталистички настроена.

Сонце во ВодолијаУреди

Оваа позиција укажува на личност која има чудни идеи, друштвена е, има многу пријатели и често е неконзервативна.

Сонце во РибиУреди

Оваа позиција укажува на личност која е срамежлива, трпелива, њубезна, понекогаш е многу чувствителна и губи чувство за реалност.

Надворешни врскиУреди