Солидарност (синдикат)

(Пренасочено од Солидарност)
Astilleros de Gdansk.jpg

Солидарност (полски: Solidarność, цело име: Независен самостоен синдикат „Солидарност“Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność") е полски синдикат основан во септември 1980 година во Гдањск, предводен од Лех Валенса.

Strajk sierpniowy w Stoczni Gdańskiej im. Lenina 34.jpg

Солидарност е првиот синдикат кој не бил под контрола на комунистичката партија во државите на Варшавсиот пакт. Во осумдесеттите години на XX век бил основан како широко антибирократско општествено движење. Влада се обидувала да го уништи синдикатот во текот на ванредната состојба на почетокот на осумдесеттите, во годините на репресија, но на крајот морале да преговараат со него. Дебатата помеѓу владата и опозицијата предводена од Солидарност довела до полуслободните избори во 1989 година. Во декември 1990 година Валенса е избран за претседател на Полска.

ПретседателиУреди