Согн ог Фјуране

Согн ог Фјуране (норвешки: Sogn og Fjordane) е округ во југозападниот дел на Норвешка. Административен центар е Лејкангер. Бројот на жители во Согн ог Фјуране според пописот извршен во 2004 година изнесува 107.222 а површината 18.623 км2.

Грбот на округот Согн ог Фјуране
Местоположбата на округот во Норвешка

Грбот потекнува од 1983 година. Синиот дел на грбот ги претставува трите региони во округот.