Сливен (област)

Сливенска област
Област Сливен
Карта на Бугарија, Сливенска област е означена
мапа
Админ. центар:Сливен
Површина:3 544 км2
Население:218 474
Број на општини:4
Регистарска ознака:СН
Областен Управител:Марин Каврков
информација

Сливенска област е една од 28-те области на Бугарија. Се наоѓа во југоисточниот дел на земјата. Опфаќа површина од 3 544 км2 и има население од 218 474 луѓе. На исток таа граничи со Бургаска област, на југозапад со Старозагорска област, на север — со областите Великотрновска, Трговишка и Шуменска, а на југ — со Јамболска област.

Список на населените места во Сливенска областУреди

Градовите се со удебелен фонт.

Опшина КотелУреди

Мокрен, Боринци, Братан, Врлиште, Градец, Д'бова, Жеравна, Камена, Катуниште, Кипилово, Котел, Мало Село, Медвен, Нејково, Орлово, Остра Могила, Птичари, П'дарево, Седларево, Соколарци, Стрелци, Тича, Топузево, Филаретово, Јабланово

Општина Нова ЗагораУреди

Асеновец, Бања, Богданово, Брјастово, Бјал Кладенец, Графитово, Дјадово, Езеро, Еленово, Загорци, Каменово, Караново, Коњово, Кортен, Крива Круша, Љубенец, Љубенова Махала, Млекарево, Научене, Нова Загора, Новоселец, Омарчево, Пет Могили, Питово, Полско П'дарево, Прохорово, Радево, Радецки, Сокол, Стоил Војвода, С'брано, С'диево, С'дијско Поле, Ценино

Општина СливенУреди

Биково, Бинкос, Блатец, Божевци, Бозаџии, Бјала, В'глен, Гавраилово, Гергевец, Глуфишево, Глушник, Голjaмо Чочовени, Горно Александрово, Градско, Драгоданово, Жељу Војвода, Зајчари, Злати Војвода, Изгрев, Ичера, Калојаново, Камен, Кермен, Ковачите, Крушаре, Мало Чочовени, Мечкарево, Младово, Николаево, Новачево, Панаретовци, Раково, Самуилово, Селиминово, Скобелево, Сливен, Сотирја, Средорек, Стара Река, Старо Село, Струпец, Тополчане, Трапоклово, Чинтулово, Чокоба

Општина ТврдицаУреди

Близнец, Боров Дол, Бјала Паланка, Ж'лт Брјаг, Оризари, Сбориште, Срцево, Тврдица, Червенаково, Шивачево

Надворешни врскиУреди