Скаморца (италијански scamorza) е вид италијанско сирење кое се добива најчесто од кравјо млеко. Слично е на моцарелата и доста често се користи како нејзина замена.

Сирење Скаморца

Потекло и карактеристикиУреди

Генерално, ова сирење се произведува во Јужна Италија и не случајно неговото потекло е заштитено во регионот Кампанија. Во Бари скаморцата се произведува од овчо млеко. Марио Батали печената скаморца на скара ја наведува како типично јадење во наполетанската кујна.

За созревање на ова сирење потребо е тоа да отстои 15 дена.