Ситулата од Ваче

Вашка или Ситула од Ваче ( словенечки: situla z Vač , како и vaška situla ) е украсен Обреден бронзен сад од рано железно време (situla) пронајдена во втората половина на 19 век на археолошкиот локалитет Халштат во Ваче, Словенија. Се смета меѓу највредните археолошки објекти на земјата.

Vače Situla
PMS - vaška situla (1).jpg
Вашка ситула, фотографирано во народниот музеј на Словенија
Situle (musée national de Slovénie, Ljubljana) (9428277598).jpg
МатеријалБронза
Големинависина: 23.8 cм (9.4 ин)
Создаден5 век П.Н.Е
Откриен1882
Тековно наоѓалиштеНароден музеј на Словенија

Илирски артефакт, преку кој може да се следи историскиот континуитет илири-словени.