Сиропајонците биле пајонски племе[1]. Сиропајонците живееле во Македонија, тогаш Пајонија. По нив се претпоставува е добиено името на градот Сер.

Наводи уреди

  1. The Histories (Penguin Classics) by Herodotus, John M. Marincola, and Aubery de Selincourt, ISBN 0-14-044908-6, 2003, page 315: "... was that a number of Paeonian tribes - the Siriopaeones, Paeoplae, ..."

Поврзано уреди