Синиша Ковачевиќ

Синиша Ковачевиќ (Шуљам, 30 мај 1954) е српски драматург и професор на Академија за уметност.

Роден е на 30 мај 1954 година во село Шуљам во Срем. Завршил драматургија на Факултет за драмски уметности во Белград. Редовен е професор на Академија за уметност по предметот Драматургија. Пишува за театар, филм и ТВ. Неговите дела се преведени на македонски, руски, англиски и германски јазик. Оженет е со глумицата Љиљана Благојевиќ, со која ја имаат ќерката Калина Ковачевиќ, исто така актерка. Живее и работи во Белград.[1]

ДелаУреди

ДрамиУреди

 • Генерал Милан Недиќ
 • Ново доба
 • Свети Сава
 • Последна рака пред фајронт
 • Српска драма
 • Вирус
 • Големата драма
 • Крале Марко
 • Јанез
 • Рави
 • Зајачки насип
 • Чудесни

ТВ драмиУреди

Филмски сценаријаУреди

Режирал во праизведбата на своите театарски дела: Вирус, Крале Марко, Јанез, Големата драма, Зајачки насип, како и филмот Синовци.

НаградиУреди

 • Троструки је добитник Стеријине награде за позоришне драме: Ново је доба, Ђенерал Милан Недић, Јанез.
 • Троструки је добитник награде „Бранислав Нушић“ за позоришне драме: Свети Сава, Краљевић Марко, Рави.
 • ТВ драма Ново је доба уврштена је у десет најбољих ТВ драма, као трећа по реду.
 • ТВ драма Свечана обавеза сврстана је у пет најбољих ТВ драма икад снимљених.
 • ТВ драма Мала шала уврштена је у четврту књигу антологије савремене ТВ драме.

НаводиУреди