Сибила Петлевски (хрватски: Sibila Petlevski; Загреб, Хрватска, 11 мај 1964) — видна хрватска писателка од македонско потекло[1].

Сибила Петлевски
Сибила Петлевски
Занимањеписател, романописец, универзитетски професор
Националностмакедонска
Државјанствохрватско и германско

Животопис

уреди

Петлевски е родена на 11 мај 1964 година во Загреб, Хрватска како ќерка на познатиот македонски сликар Ордан Петлевски. Дипломирала компаративна книжевност и англиска литература на Филозофскиот факултет на Универзитетот во Загреб во 1988 година. Магистрирала во 1991, додека докторирала во 1996 година. Предава театрологија на Академијата за драмски уметности во Загреб. Член е на Одборот на Меѓународниот ПЕН и дописна членка е на француската поетска академија L'Académie Mallarmé. Пишува на хрватски и англиски јазик, но дел од нејзините дека се преведини и на македонски јазик[2]. Нејзината поезија и проза се преведени на околу десет јазици. Таа настапувала на голем број меѓународни книжевни конференции. Добитник е на врвни меѓународни награда. Мажена е за Давид Газаров, виден германски пијанист и композитор од ерменско потекло[3].

Почесен член е наДруштво на писатели на Македонија[4].

Библиографија

уреди

Автор е на:

поезија
 • Skok s mjesta (1990.),
 • Sto aleksandrijskih epigrama (1993.),
 • Babylon (2000.),
 • Heavy Sleepers, (2000.),
 • Libitina (2002.) i
 • Spojena lica (2006.)
проза
 • Francuska suita (1996.) i
 • Koreografija patnje (2002.).

Наводи

уреди
 1. Rothfuss, Uli (2002). Mein Hermann Hesse (германски). Edition q in der Quintessenz Verlags. ISBN 9783861245506.
 2. „Автор: Сибила Петлевски“. Блесок. Архивирано од изворникот на 2014-03-17. Посетено на 2011-02-24.
 3. „novelist, poet, playwright, performer, university professor, theatre scholar, editor and translator“. Посетено на 2011-02-24.
 4. Македонски писатели, ДПМ, Скопје, 2004.

Надворешни врски

уреди