Серфиџе-Велвендо

Општина Серфиџе-Велвендо
Δήμος Σερβίων - Βελβεντού
Dimos Velvendou - West Macedonia.svg
Општина Серфиџе-Велвендо
на картата на Западна Македонија
Town hall Servia Greece.JPG
Општинската управа во Серфизе
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Кожани
Гео. област:
Население: 11 409 (2001)
Седиште: Серфиџе
Нас. места: 31
Пошт. бр.: 505 00
Пов. бр.: 24640-2
Портал: dservionvelventou.gr/

Серфиџе-Велвендо (грчки: Δήμος Σερβίων - Βελβεντού, Димос Сервион-Велвенду) — општина] во Кожанскиот округ во југозападна Егејска Македонија, денес во областа Западна Македонија, Грција. Административен центар е градот Серфиџе (Сервија).

Населени местаУреди

Општината Серфиџе-Велвендо е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“[1] со спојување на четири стари административни единици: општините Серфиџе (Сервија), Велвендо (Велвендос), Камбуница (Камвубија) и општинската целина Мокро (Ливадеро).

Општинска единица ВелвендоУреди

 
Поранешната општина Велвендо на картата на некогашниот округ Кожани.

Според пописот од 2001 г., општината Велвендо (Δήμος Βελβεντού) со седиште Велвендо има 3 754 жители ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општинска единица Велвендо
 • село Велвендо (Βελβεντό) (3 437 жители)
 • село Грачани (Παλαιογράτσανο, Палеограцано) (67 жители)
 • Општинска единица Витивјани
 • село Витивјани (или Фитивјани; Πολύφυτο, Полифито) (17 жители)
 • Општинска единица Катафиги
 • Општинска единица Скулјари
 • село Скулјари (Αγία Κυριακή, Агија Киријаки) (59 жители)

Општинска единица КамбуницаУреди

 
Поранешната општина Камбуница на картата на некогашниот округ Кожани.

Според пописот од 2001 г., општината Камбуница (Δήμος Καμβουνίων) со седиште Трановалто (Емборио) има 2257 жители ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општинска единица Лужјани
 • село Лужјани (или Лузјани; Ελάτη, Елати) (568 жители)
 • Општинска единица Микровалто (605 жители)
 • Општинска единица Трановалто (1084 жители)

Општинска единица МокроУреди

 
Поранешната општинска целина Мокро на картата на некогашниот округ Кожани.

Според пописот од 2001 г,. општинската целина Ливадеро (Κοινότητα Λιβαδερού) има 1 645 жители и опфаќа само едно село — Мокро (Λιβαδερό, Ливадеро).

Општинска единица СерфиџеУреди

Според пописот од 2001 г., општината Серфиџе (Δήμος Σερβίων) има 10 001 жител ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 
Поранешната општина Серфиџе на картата на некогашниот округ Кожани.
 • Општинска единица Серфиџе (4 465 жители)
 • село Лаваница (или Лабаница; Νέα Λάβα, Неја Лава) (1 175 жители)
 • град Серфиџе (некогаш: Србица; Σέρβια, Сервија) (3 437 жители)
 • Општинска единица Авле
 • село Авле (Αυλές, Авлес) (394 жители)
 • Општинска единица Ак Сакали
 
Споменик на паднатите борци во Првата балканска војна кај Калдадес.
 • Општинска единица Гулеш
 • село Гулеш (Γούλες) (226 жители)
 • Општинска единица Делино
 • село Делино (Τριγωνικό, Тригонико) (402 жители)
 • Општинска единица Кастања
 • Општинска единица Кечилер
 • село Кечилер (или Кечелер; Βαθύλακκος, Ватилакос) (652 жители)
 • Општинска единица Краник
 • село Краник (Κρανίδια, Кранидија) (563 жители)
 • Општинска единица Метаксас
 • Општинска единица Нераида
 • село Нераида (Νεράιδα) (132 жители) новосоздадено
 • Општинска единица Ортаќој
 • село Ортаќој (Πλατανόρρευμα, Платаноревма) (1 061 жител)
 • Општинска единица Полирахо (400 жители)
 • село Рахово (Πολύρραχο, Полирахо) (201 жител)
 • село Калдадес (Προσήλιο, Просилио) (199 жители)
 • Општинска единица Родитис (304 жители)
 • село Хаџи Омурлу (Ροδίτης, Родитис) (270 жители)
 • село Биџели (или Бејџали; Κουβούκλια, Кувуклија) (34 жители)
 • Општинска единица Руханле
 • село Руханле (или Хаџи Раханли; Μεσιανή, Месијани) (340 жители)
 • Општинска единица Хејбели (323 жители)

Поранешни населени местаУреди

На територијата на дешента општина се наоѓаат и некогашните населени места Зидани (Станос), Мацкохори (Мосхохори), Неохори и Падеж (Падес).

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди