Сентендре

град во Унгарија

Сентендре е речен град во Пешта, Унгарија , во близина на главниот град Будимпешта, познат по своите музеи (особено Етнографскиот музеј на отворено), галерии и уметници.

Фотографија на "Фенер" на Сентендре (главниот плоштад)
Украсени прозрци на продавница
Главниот плоштад
Градски центар во јануари

Поради својата историска архитектура и лесен пристап до железница и река, стана популарно одредиште за туристите кои престојуваат во Будимпешта. Постојат многу објекти, вклучувајќи продавници за сувенири и ресторани за посетителите.

Име уреди

Името на градот се заснова на средновековната латинска форма Sankt Andrae („Свети Андреј“). Поради разновидната мешавина на националности кои некогаш се населиле во Сентендре, населбата има различни имиња според јазикот. Унгарското име за градот е Szentendre; хрватското име е Senandrija; германското име е Sankt Andrä; на српски името е Сентандреја, словачкото име е Svätý Ondrej. Името на градот првпат се појавило во тестамент во 1146 година, што го потврдил кралот Геза II. Центарот на градот од 12 век бил сместен околу црквата Св. Андреј на другата страна на Бруксонскиот Брук.

Уметност уреди

Сентендре е дом на многу генерации унгарски уметници уште од почетокот на 20 век. Постојат многу музеи и современи галерии кои ги претставуваат богатите традиции на визуелната уметност.

Луѓе од Сентендре уреди

 • Јаков Игњатовиќ , познат романописец и прозаист на српски јазик од 19 век
 • Гаврил Стефановиќ Венчловиќ , рано 18 век српски поет, писател, просветител, оратор и сликар на црковни икони
 • Јован Авакумовиќ (поет) е роден во 1748 година во Сентендре за време на просветителството , во изработка на дела во стих на српски народ
 • Бела Апати Абкаровиц бил унгарски сликар на српски корени, роден во Ермихалифалва, но живеел и работел во Сентендре
 • Гитарист Батори Золтан за " Петка прст на смртта" .
 • Иштван Регос , унгарски сликар и уметник
 • Кати Волф , учесник на Унгарија за Евровизија 2011.

Население уреди

Во 18 век Сентендре имал српско мнозинство, но во 19 век тие паднале во малцинство поради моделот на семејство со едно дете,[1] етничките Германци ја следеле српската заедница што опаѓала. До крајот на 19 век, рапидно растечките Унгарци станале доминантна етничка група. Во 2001 година, Сентендре имал 22.747 жители, од кои 21.001 етнички Унгарци, 225 Германци и само 100 Срби.

Националности
Религии

Денес во Сентендре се активни српски , хрватски , германски и полски општински малцински самоуправи .

Меѓународни односи уреди

 
Изолирана икона на Исус над портата до српската православна црква во Сентендре.

Збратимени градови уреди

 •   Калиш во Полска [2]
 •   Копривштица во Бугарија
 •   Вертхајм во Германија (од 1989 година)
 •   Хунтингдон и Годманчестер во Англија (од мај 1996 година)
 •   Крушевац во Србија
 •   Хои Ан во Виетнам

Поврзано уреди

Галерија уреди

Наводи уреди

 1. „Illyés Gyula Pusztulás - Népesedési honlap“. Архивирано од изворникот на 2009-02-27. Посетено на 19 October 2017.
 2. „Kalisz Official Website - Twin Towns“. (in English and Polish) 2005-2008 Urząd Miejski Kalisz. Архивирано од изворникот на 2011-09-25. Посетено на 2008-11-29.

Надворешни врски уреди