Селонски јазик

Селонски јазик — исчезнат индоевропски јазик од балтичката подгрупа на јазици. Јазикот бил зборуван од источнобалтичките племиња Селонци, кои живееле сè до 15 век во Селонија а денес е територијата на југоисточна Латвија и североисточна Литванија. Јазикот и населението биле претопеди од околните народи од 13 до 15 век. Се тврди дека селонскиот јазик ги задржал старобалтичките фонеми исто како литванскиот јазик но некои букви биле слични и со денешните букви на латвискиот јазик.

Селонски јазик
Застапен воЛатвија, Литванија
ПодрачјеЕвропа
Изумрен15 век
Јазично семејство
индоевропско
Јазични кодови
ISO 639-3

ПоврзаноУреди