Селкупски јазик — јазик од групата на јужни самоједски јазици. Јазикот го зборуваат околу 1.570 луѓе во Сибир во Русија. Јазикот исто така се нарекува и шолкумит ати што во буквален превод значи јазикот на шумските луѓе. Селкупскиот јазик има три главни дијалекти: тазовски дијалект (стандарден јазик), тимски дијалект и кетски дијалект. Во азбуката на селкупски јазик има 25 самогласки и 16 согласки.

Селкупски јазик
Застапен воРусија
ПодрачјеЈамало-ненецки автономен округ
НародСелкупи
Говорници1.000  (2010 census)e18
Јазично семејство
уралско
Јазични кодови
ISO 639-2sel
ISO 639-3sel

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди