Селиште (доцноантичка населба во Бигла)

археолошко наоѓалиште во Македонија

Селиште, населба од доцноантичкото време. На околу 1 километар северно од Шелтанско маало, на простор од 150х100 м се среќаваат многу фрагменти од керамички садови, питоси и покривни ќерамиди. При орање на околните ниви се откривани темели од ѕидови од повеќе објекти. (А. К.)[1]

Наводи уреди

  1. Коцо, Димче (1996). Археолошка карта на Република Македонија. Скопје: МАНУ. ISBN 9789989101069