Севернолузонски јазици

Севернолузонските јазици или познати како кордилерски јазици се една од подгрупите на филипинските јазици, дел од семејството на австронезиски јазици. Јазиците се зборуваат во Лузон на Филипините.

Севернолузонски јазици
кордилерски јазици
Географска
распространетост:
Лузон, Филипини
Класификација:австронезиски
Гранки:

КласификацијаУреди

Грубата класификација на јазиците е следна:

  1. илоканоски јазик
  2. севернокордилерски јазици (15 јазика)
  3. јужно-централни кордилерски јазици (25 јазика)
  4. артаски јазик

Според Базата на основни австронезиски зборови, подеталната класификација е следнава:[1]

НаводиУреди

ПоврзаноУреди