Северна Замбоанга

Северна Замбоангапокраина на Филипините која се наоѓа во регионот Замбоанга на Минданао. Главен град е Диполог. Покраината се граничи со Јужна Замбоанга и Замбоанга Сибугај на југ и Западен Мисамис на исток. На северозапад излегува на Сулското Море.

Северна Замбоанга
Провинцискиот грб на Северна Замбоанга
Провинцискиот грб на Северна Замбоанга
Мапа на Филипините со факти за Северна Замбоанга highlighted
Мапа на Филипините со факти за Северна Замбоанга
Регион Замбоанга (Регион IX)
Главен град Диполог
Дивизии  
 - Високо урбанизирани градови 0
 - Составни градови 2
 - Општини 25
 - Барангај 691
 - Конгресионални дистрикти 3
Население 27.
 - Вкупно (2000) 823.130
 - Густина 124/km² (27.)
Површина 8-ма
 - Вкупно 6.618,0 km²
Основана 23 јуни, 1635 и 6 јуни, 1952
Јазици себуански, чавакански, субанонски, тагалошки, англиски
Гувернер Роландо E. Јебес
Административна зграда во Диполог

Стопанство Уреди

Околу половина од покраината е исклучително земјоделска. Пченката, кикириките и оризот се најзастапените култури. Бидејќи според Филипинскиот статистички центар околу 47% од населението се сиромашни, државата се зафати со побрзо инвестирање во оваа покраина, а сè со цел да се намали сиромаштијата и да се фати филипинскиот просек.

Географија Уреди

Административна поделба Уреди

Северна Замбоанга е поделена на 25 општини, 2 града, 691 барангаи и 3 Конгересионални дистрикти.

Градови Уреди

Надворешни врски Уреди

 
Знамето на Северна Замбоанга
  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли


Координати:   6°34′50″N, 122°02′16″E