Светско првенство во ракомет за мажи 2009

Светското првенство во ракомет за мажи 2009 било 22. издание на Светското првенство во ракомет за мажи во организација на Меѓународната ракометна федерација кое се одржало во Хрватска и се играло од 16 јануари до 1 февруари во градовите Сплит, Задар, Осиек, Вараждин, Загреб, Пула. Хрватска била избрана од група на четири потенцијални домаќини меѓу кои биле Чешка, Грција и Романија.

2009 Светско првенство
во ракомет за мажи
Svjetsko prvenstvo u rukometu 2009 (хрватски)
Податоци за турнирот
Домаќини Хрватска
Датуми16 јануари–1 февруари
Екипи24 (од 5 конфедерации)
Одржувалишта(во 7 градови-домаќини)
Конечен исход
Првак Франција
Второпласиран Хрватска
Третопласиран Полска
Четвртопласиран Данска
Статистикa за турнирот
Натпревари110
Дадени голови6090 (55.36 по натпр.)
Гледачи392.550 (3.569 по натпр.)
Најдобар стрелец Кирил Лазаров (МКД)
(92 гола)
Најдобар играч Игор Вори (ХРВ)

Отворањето на првенството се одржало во Сплит, додека пак завршниот натпревар се одржал во Загреб. Франција го освоила турнирот откако ја поразила Хрватска во финалето. Полска завршила на третото место победувајќи ја Данска. Билетите биле на продажба од 15 до 20 ноември.[1] За завршницата, билетите почнале со цена од 700 куни (о. 95 евра). За да се претстави турнирот, „Хрватската Туристичка Заедница“ пуштила повеќе презентации во главните градови 13те земји учесници.[2]

За време на првенството внатрешна критика произлегло против Хасан Мустафа, Претседателот на МРФ. Генералниот секретар, Петер Мухлематер, го критикувал Мустафа и побарал негова отставка. Мустафа побарал да се исклучи Мухлематер по неговата критика.[3][4][5][6][7]

Сали

уреди

Шест хрватски градови биле избрани да бидат домаќини на Светското првенство:

Загреб Сплит Задар
Загребска арена
Капацитет: 15,600
Спалдиум арена
Капацитет: 12,500
Сала Крешимир Ќосиќ
Капацитет: 8,600
 
Осиек Вараждин Пореч
Сала Градски Врт
Капацитет: 3,600
Вараждинска арена
Капацитет: 5,200
Спортски центар Жатика
Капацитет: 3,500
   

Прелиминарна рунда

уреди
Група A Група B Група C Група D

Прелиминарна рунда

уреди
     Тимови што се пласирале во Главната рунда
     Тимови што играле во Претседателскиот куп

Сите часови се по средноевропско време (УКВ+1)

Група A (Осиек)

уреди
Тим Одиграни П Н Пор. ДГ ПГ Гол раз. Бодови
  Франција 5 5 0 0 168 106 +62 10
  Словачка 5 3 1 1 152 119 +33 7
  Унгарија 5 3 1 1 148 115 +33 7
  Романија 5 2 0 3 141 135 +6 4
  Аргентина 5 1 0 4 133 137 –4 2
  Австралија 5 0 0 5 76 206 –130 0
17 јануари
16:30
  Словачка 27 – 25   Аргентина Сала Градски Врт, Осиек
Гледачи: 3,000
Судии: Олесен, Педерсен (ДАН)
Страновски 7 (12-13) Гул 5
  3×  Извештај   3× 

17 јануари
18:30
  Унгарија 41 – 17   Австралија Сала Градски Врт, Осиек
Гледачи: 3,000
Судии: Карабаски, Колахдузан (ИРА)
Иванчик, Зубај 7 (20-8) Флечер 8
  3×  Извештај   3× 

17 јануари
20:30
  Франција 31 – 21   Романија Сала Градски Врт, Осиек
Гледачи: 3,500
Судии: Станојевиќ, Вишекруна (СРБ)
Карабатиќ, Гиогу 7 (12-9) Тома 5
  3×  Извештај   3× 

18 јануари
15:00
  Австралија 12 – 47   Словачка Сала Градски Врт, Осиек
Гледачи: 1,500
Судии: Станојевиќ, Вишекруна (СРБ)
Флечер 6 (6-20) Антл 8
  3×  Извештај   3× 

18 јануари
17:00
  Романија 27 – 30   Унгарија Сала Градски Врт, Осиек
Гледачи: 3,000
Судии: Олесен, Педерсен (ДАН)
Пириану 6 (16-13) Наги 8
  3×  Извештај   3× 

18 јануари
19:00
  Аргентина 26 – 33   Франција Сала Градски Врт, Осиек
Гледачи: 2,500
Судии: Губица, Милошевиќ (ХРВ)
Коговеск, Мигуелес 5 (15-19) Гиогу 7
  3×  Извештај   3× 

19 јануари
15:30
  Романија 30 – 26   Аргентина Сала Градски Врт, Осиек
Гледачи: 1,500
Судии: Карабаски, Колахдузан (ИРА)
Гионеја 9 (15-13) Коговеск 7
  3×  Извештај   3×  1× 

19 јануари
17:30
  Унгарија 24 – 24   Словачка Сала Градски Врт, Осиек
Гледачи: 2.500
Судии: Губица, Милошевиќ (ХРВ)
Наги, Иванчик, Илјес 5 (12-6) Шулк 9
  3×  Извештај   4× 

19 јануари
19:30
  Франција 42 – 11   Австралија Сала Градски Врт, Осиек
Гледачи: 1.500
Судии: Олесен, Педерсен (ДАН)
Абало 10 (20-3) Флечер 4
 2×  Извештај   3× 

21 јануари
15:00
  Австралија 20 – 40   Романија Сала Градски Врт, Осиек
Гледачи: 1,000
Судии: Губица, Милошевиќ (ХРВ)
Блондел 8 (9-21) Козма 10
  3×  Извештај   2× 

21 јануари
17:00
  Унгарија 31 – 20   Аргентина Сала Градски Врт, Осиек
Гледачи: 3,000
Судии: Станојевиќ, Вишекруна (СРБ)
Москај 6 (17-8) Коговеск, Гул 4
  3×  Извештај   3× 

21 јануари
19:00
  Словачка 26 – 35   Франција Сала Градски Врт, Осиек
Гледачи: 2.500
Судии: Карабаски, Колахдузан (ИРА) (IRI)
Антл 7 (9-15) Карабатиќ 9
  4×  Извештај   3× 

22 јануари
15:00
  Аргентина 36 – 16   Австралија Сала Градски Врт, Осиек
Гледачи: 1,000
Судии: Губица, Милошевиќ (ХРВ)
Торес 7 (15–8) Флечер 4
  2×  Извештај   3× 

22 јануари
17:00
  Словачка 28 – 23   Романија Сала Градски Врт, Осиек
Гледачи: 3,500
Судии: Олесен, Педерсен (ДАН)
Кукучка 8 (12-13) Гионеја, Пиринау 5
  3×  Извештај   3× 

22 јануари
19:00
  Франција 27 – 22   Унгарија Сала Градски Врт, Осиек
Гледачи: 3,500
Судии: Станојевиќ, Вишекруна (СРБ)
Фернандес, Карабатиќ, Нарциз 5 (13-8) Гул 5
 3×  Извештај   3× 

Група B (Сплит)

уреди
Тим одиг. П Н Пор. ДГ ПГ Гол раз. Бодови
  Хрватска 5 5 0 0 170 115 +55 10
  Шведска 5 4 0 1 162 118 +44 8
  Јужна Кореја 5 3 0 2 140 126 +14 6
  Шпанија 5 2 0 3 167 127 +40 4
  Куба 5 1 0 4 106 181 –75 2
  Кувајт 5 0 0 5 99 177 –78 0
16 јануари
20:30
  Хрватска 27 – 26   Република Кореја Спаладиум арена, Сплит
Гледачи: 12,000
Судии: Леме, Улрих (ГЕР)
Чупиќ 8 (14-13) Сим, Парк Ј. 5
  3×  Извештај   3× 

17 јануари
16:30
  Шпанија 47 – 17   Кувајт Спаладиум арена, Сплит
Гледачи: 8,000
Судии: Нилсон Аирес, Апарецидо (БРА)
Рокас, Гарсија 7 (18-9) Ал-Шамари 5
  3×  Извештај   3× 

17 јануари
18:30
  Шведска 41 – 14   Куба Спаладиум арена, Сплит
Гледачи: 3,500
Судии: Елмоамли, Шабан Али (ЕГИ)
Калман, Ленартсон 6 (19-7) Диаз 5
  3×  Извештај   3× 

18 јануари
16:30
  Куба 20 – 45   Шпанија Спаладиум арена, Сплит
Гледачи: 1.000
Судии: Нилсон Аирес, Апарецидо (БРА)
Ечаваира 5 (10-24) Гарсија 9
  2×  1×  Извештај   3× 

18 јануари
18:30
  Република Кореја 25 – 31   Шведска Спаладиум арена, Сплит
Гледачи: 3.000
Судии: Дин, Дину (РОМ)
Парк Ј., Ли Џ. 6 (12-16) Калман 10
  4×  Извештај 10×  4×  1× 

18 јануари
20:30
  Кувајт 21 – 40   Хрватска Спаладиум арена, Сплит
Гледачи: 10,000
Судии: Елмоамли, Шабан Али (ЕГИ)
Ал-Калаф, Ал-Гарабали 5 (13-22) Шперм 8
  2×  1×  Извештај   2× 

19 јануари
16:30
  Република Кореја 34 – 19   Кувајт Спаладиум арена, Сплит
Гледачи: 1.000
Судии: Дин, Дину (РОМ)
Јон 7 (15-9) Ал-Шамари, Ал-Тејаб, Ал-Анези, Ал-Отаиби, Абдул Реда 3
  3×  Извештај   3× 

19 јануари
18:30
  Шведска 34 – 30   Шпанија Спаладиум арена, Сплит
Гледачи: 5.000
Судии: Леме, Улрих (ГЕР)
Додер 11 (19-13) Ромеро 11
  4×  Извештај   3× 

19 јануари
20:30
  Хрватска 41 – 20   Куба Спаладиум арена, Сплит
Гледачи: 11,800
Судии: Nilson Aires, Aparecdio (BRA)
Чупиќ 11 (20-9) Ечаваира, Карол 5
  2×  Извештај   2× 

21 јануари
16:30
  Куба 26 – 31   Република Кореја Спаладиум арена, Сплит
Гледачи: 500
Судии: Леме, Улрих (ГЕР)
Турино, Диаз, Цуни, Ечаваира, Амадор 4 (13–17) Ли Џ. 10
10×  2×  Извештај   3× 

21 јануари
18:30
  Шведска 30 - 19   Кувајт Спаладиум арена, Сплит
Гледачи: 6,000
Судии: Ел-Моамли, Шабан (ЕГИ)
Лархолм 6 (17-9) Ал-Хаџери 5
  3×  Извештај   2× 

21 јануари
20:30
  Шпанија 22 - 32   Хрватска Спаладиум арена, Сплит
Судии: Дин, Дину (РОМ)
Ромеро 5 (11-18) Дувњак 7
  4×  Извештај   4× 

22 јануари
16:30
  Кувајт 23 – 26   Куба Спаладиум арена, Сплит
Гледачи: 500
Судии: Нилсон Аирес, Апарцедио (БРА)
Х. Ал-Шамари, Ф. Ал-Шамари 5 (9-12) Карол 8
  4×  Извештај   3× 

22 јануари
18:30
  Шпанија 23 – 24   Република Кореја Спаладиум арена, Сплит
Гледачи: 8,000
Судии: Дин, Дину (РОМ)
Рокас, Ромеро 5 (15-14) О Ј. 6
  3×  Извештај   4× 

22 јануари
20:30
  Хрватска 30 – 26   Шведска Спаладиум арена, Сплит
Гледачи: 12,000
Судии: Леме, Улрих (ГЕР)
Чупиќ 8 (14-13) Додер, Лархолм 7
  4×  Извештај   4× 
Тим Одиг. П Н Пор. ДГ ПГ Гол раз. Бодови
  Германија 5 4 1 0 147 116 +31 9
  Македонија 5 3 0 2 145 136 +9 6
  Полска 5 3 0 2 146 131 +15 6
  Русија 5 2 1 2 143 145 –2 5
  Тунис 5 2 0 3 143 142 +1 4
  Алжир 5 0 0 5 114 168 –54 0
17 јануари
15:30
  Полска 39 – 22   Алжир Вараждинска арена, Вараждин
Гледачи: 3,500
Судии: Опава, Валек (ЧЕШ)
Јурасик, Тужински 6 (17–8) Чехбур 6
  3×  Извештај   3× 

17 јануари
17:30
  Германија 26 – 26   Русија Вараждинска арена, Вараждин
Гледачи: 4,600
Судии: Ѓединг, Хансен (ДАН)
Хенс 9 (15–14) Раствортсев, Игропуло 5
  3×  Извештај   3× 

17 јануари
19:30
  Македонија 24 – 25   Тунис Вараждинска арена, Вараждин
Гледачи: 3.500
Судии: Какадор, Николау (ПОР)
К. Лазаров 9 (14–13) Tej 6
  3×  Извештај   4×  1× 

18 јануари
15:30
  Алжир 19 – 32   Македонија Вараждинска арена, Вараждин
Гледачи: 2.000
Судии: Ѓединг, Хансен (ДАН)
Чехбур 6 (8-16) К. Лазаров 9
  3×  Извештај   3× 

18 јануари
17:30
  Тунис 24 – 26   Германија Вараждинска арена, Вараждин
Гледачи: 3.500
Судии: Опава, Валек (ЧЕШ)
Хамед 9 (12-12) Хенс 6
  2×  1×  Извештај   3× 

18 јануари
19:30
  Русија 22 – 24   Полска Вараждинска арена, Вараждин
Гледачи: 3.000
Судии: Крстиќ, Љубиќ (СЛО)
Игропуло 6 (14-11) К. Левски, Бјелецки, Јурасик 4
10×  3×  Извештај   4× 

19 јануари
15:30
  Полска 29 – 30   Македонија Вараждинска арена, Вараждин
Гледачи: 1.500
Судии: Какадор, Николау (ПОР)
М. Левски, Бјелецки 7 (15-16) К. Лазаров 13
  3×  Извештај   4× 

19 јануари
17:30
  Германија 32 – 20   Алжир Вараждинска арена, Вараждин
Гледачи: 1.500
Судии: Крстиќ, Љубиќ (СЛО)
Јансен 6 (16-10) Берија 8
  4×  Извештај   4× 

19 јануари
19:30
  Русија 36 – 31   Тунис Вараждинска арена, Вараждин
Гледачи: 1.000
Судии: Ѓединг, Хансен (ДАН)
Ковалев, Филипов 7 (16-11) Туати 9
  2×  1×  Извештај   3× 

21 јануари
15:30
  Алжир 28 – 29   Русија Вараждинска арена, Вараждин
Гледачи: 2,000
Судии: Какадор, Николау (ПОР)
Бодрали 6 (14–17) Филипов 9
  3×  Извештај   3× 

21 јануари
17:30
  Македонија 23 – 33   Германија Вараждинска арена, Вараждин
Гледачи: 3,800
Судии: Опава, Валек (ЧЕШ)
К. Лазаров 9 (14–13) Гландорф 9
  3×  1×  Извештај   3×  1× 

21 јануари
19:30
  Полска 31 – 27   Тунис Вараждинска арена, Вараждин
Гледачи: 800
Судии: Крстиќ, Љубиќ (СЛО)
Тужински 11 (16-11) Хедуи 6
  3×    4×  1× 

22 јануари
15:30
  Македонија 36 – 30   Русија Вараждинска арена, Вараждин
Гледачи: 4,000
Судии: Ѓединг, Хансен (ДАН)
К. Лазаров 13 (15–14) Игропуло 13
10×  3×  1×  Извештај   3× 

22 јануари
17:30
  Германија 30 – 23   Полска Вараждинска арена, Вараждин
Гледачи: 4,000
Судии: Какадор, Николау (ПОР)
Краус 7 (14–11) Тужински 6
  3×  1×  Извештај   4× 

22 јануари
19:30
  Тунис 36 – 25   Алжир Вараждинска арена, Вараждин
Гледачи: 300
Судии: Опава, Валек (ЧЕШ)
Туати 12 (18–11) Боказ 5
  3×  Извештај   2×  1× 

Група D (Пореч)

уреди
Тим Одиг. П Н Пор. ДГ ПГ Гол раз. Бодови
  Данска 5 5 0 0 167 121 +46 10
  Србија 5 3 0 2 161 146 +15 6
  Норвешка 5 3 0 2 162 123 +39 6
  Египет 5 2 0 3 110 126 –16 4
  Бразил 5 2 0 3 128 158 –30 4
  Саудиска Арабија 5 0 0 5 107 161 –54 0
17 јануари
16:15
  Норвешка 39 – 23   Саудиска Арабија Спортски центар Жатика, Пореч
Гледачи: 2.000
Судии: Гателис, Мажејка (ЛТВ)
Мамелунд 8 (19–10) Б. Ал-Харби 6
  3×  Извештај   3× 

17 јануари
18:15
  Египет 22 – 30   Србија Спортски центар Жатика, Пореч
Гледачи: 2.500
Судии: Баум, Горлачјук (ПОЛ)
Ел Ахмар 8 (12–12) Стојановиќ 6
  5×  Извештај   3× 

17 јануари
20:15
  Данска 40 – 27   Бразил Спортски центар Жатика, Пореч
Гледачи: 2,200
Судии: Гуско, Репкин (БЛР)
Кристијансен 8 (19–12) Да Силва 6
  3×  Извештај   3× 

18 јануари
16:15
  Бразил 21 – 39   Норвешка Спортски центар Жатика, Пореч
Гледачи: 1.500
Судии: Баум, Горлачјук (ПОЛ)
Силва, Хубнер 4 (8-17) Бјорнсен 7
  3×  Извештај   3× 

18 јануари
18:15
  Саудиска Арабија 18 – 26   Египет Спортски центар Жатика, Пореч
Гледачи: 1.500
Судии: Лазар, Реверет (ФРА)
Алхарби 9 (8-12) Хусеин 7
  3×  Извештај   4× 

18 јануари
20:15
  Србија 36 – 37   Данска Спортски центар Жатика, Пореч
Гледачи: 3.500
Судии: Гуско, Репкин (БЛР)
Илиќ 10 (22–16) Линдберг 8
  3×  Извештај   2× 

19 јануари
17:00
  Бразил 32 – 30   Србија Спортски центар Жатика, Пореч
Гледачи: 1.000
Судии: Лазар, Реверет (ФРА)
Риберио 10 (14-14) Илиќ 7
  3×  Извештај   3× 

19 јануари
19:10
  Норвешка 30 - 20   Египет Спортски центар Жатика, Пореч
Гледачи: 1,650
Судии: Гателис, Мажејка (ЛТВ)
Ќелинг 9 (14-10) Хусеин 9
  3×  Извештај   3× 

19 јануари
21:15
  Данска 32 - 13   Саудиска Арабија Спортски центар Жатика, Пореч
Гледачи: 800
Судии: Баум, Горлачек (ПОЛ)
Јакобсен 10 (17-4) Алхабиб 6
  3×  Извештај   3× 

21 јануари
17:00
  Саудиска Арабија 24 – 26   Бразил Спортски центар Жатика, Пореч
Гледачи: 1,000
Судии: Гателис, Мажејка (ЛТВ)
Б. Ал-Харби 9 (10–14) Риберио 9
  3×    3×  1× 

21 јануари
19:10
  Норвешка 26 – 27   Србија Спортски центар Жатика, Пореч
Гледачи: 3,500
Судии: Баум, Горлачек (ПОЛ)
Локе 6 (10 - 12) Вуин 6
  2×   

21 јануари
21:15
  Египет 17 – 26   Данска Спортски центар Жатика, Пореч
Гледачи: 1,200
Судии: Лазар, Реверет (ФРА)
Хусеин 4 (7-12) Ларс Кристијансен 7
  3×    3× 

22 јануари
16:15
  Србија 38 – 29   Саудиска Арабија Спортски центар Жатика, Пореч
Гледачи: 800
Судии: Гателис, Мажејка (ЛТВ)
Бојновиќ, Марковиќ 6 (21-13) Ал-Хабиб 6
 3×  Извештај   3× 

22 јануари
18:15
  Египет 25 – 22   Бразил Спортски центар Жатика, Пореч
Гледачи: 2,000
Судии: Лазар, Реверет (ФРА)
Хусеин 6 (13-6) Рибеиро 5
  3×  Извештај   3× 

22 јануари
20:15
  Данска 32 – 28   Норвешка Спортски центар Жатика, Пореч
Гледачи: 3,200
Судии: Гуско, Репкин (БЕЛ)
Хансен 10 (16-14) Келинг 9
  3×  Извештај   2× 

Главна рунда

уреди
     Тимови кои се пласирале во Полуфиналето
Тим Оди. натпревари П Н Пор. ДГ ПГ Гол раз. Бодови
  Хрватска 5 5 0 0 137 118 +19 10
  Франција 5 4 0 1 139 112 +27 8
  Унгарија 5 2 1 2 127 135 –8 5
  Шведска 5 2 0 3 135 140 –5 4
  Словачка 5 1 1 3 124 137 –13 3
  Јужна Кореја 5 0 0 5 119 139 –20 0

All times are средноевропско време (UTC+1)

24 јануари 2009
16:30
Словачка   23 – 20   Јужна Кореја Арена Загреб, Загреб
Гледачи: 3,000
Судии: Ѓединг, Хансен (ДАН)
Шулц 6 (15–12) Ли Џ. 8
  3×  Извештај   2× 

24 јануари 2009
18:30
Франција   28 – 21   Шведска Арена Загреб, Загреб
Гледачи: 13,000
Судии: Баум, Горалчјук (ПОЛ)
Карабатиќ, Гиогу 7 (16–10) Андерсон 5
  2×  Извештај   3×  1× 

24 јануари 2009
20:30
Унгарија   22 – 27   Хрватска Арена Загреб, Загреб
Гледачи: 15,000
Судии: Олесен, Педерсен (ДАН)
Наги 6 (12–14) Чупиќ 6
  3×  Извештај   4× 

25 јануари 2009
16:30
Шведска   30 – 31   Унгарија Арена Загреб, Загреб
Гледачи: 4,000
Судии: Леме, Улрих (ГЕР)
Калман 8 (18–16) Илјес 8
  2×  1×  Извештај   3× 

25 јануари 2009
18:30
Јужна Кореја   21 – 30   Франција Арена Загреб, Загреб
Гледачи: 10,000
Судии: Олесен, Педерсен (ДАН)
Ким Т., О Ј. 5 (15–15) Абало, Гиогу 5
  3×  Извештај   3× 

25 јануари 2009
20:30
Хрватска   31 – 25   Словачка Арена Загреб, Загреб
Гледачи: 15,000
Судии: Гуско, Репкин (БЛР)
Хрватин 6 (18-13) Шулц 7
  3×  Извештај   3× 

27 јануари 2009
16:30
Унгарија   28 – 27   Јужна Кореја Арена Загреб, Загреб
Гледачи: 800
Судии: Гуско, Репкин (БЛР)
Цезар 8 (11–14) Ли Џ. 7
  1×  Извештај   1× 

27 јануари 2009
18:30
Словачка   26 – 27   Шведска Арена Загреб, Загреб
Гледачи: 10,000
Судии: Ѓединг, Хансен (ДАН)
Кукучка 9 (11–16) Додер 11
  3×  Извештај   3× 

27 јануари 2009
20:30
Франција   19 – 22   Хрватска Арена Загреб, Загреб
Гледачи: 15,000
Судии: Баум, Горлачјук (ПОЛ)
Жунлион 5 (7–11) Вори 8
  3×  Извештај   3× 

Група II (Задар)

уреди
Тим Оди. натпревари П Н Пор. ДГ ПГ Гол раз. Бодови
  Данска 5 4 0 1 156 145 +11 8
  Полска 5 3 0 2 150 141 +9 6
  Германија 5 2 1 2 147 133 +14 5
  Србија 5 2 1 2 153 161 –8 5
  Норвешка 5 2 0 3 138 141 –3 4
  Македонија 5 1 0 4 132 155 –23 2
24 јануари 2009
15:30
Македонија   27 – 29   Норвешка Сала Крешимир Косиќ, Задар
Гледачи: 4,500
Судии: Какадор, Николау (ПОР)
К. Лазаров 9 (13–16) Тведен 10
  4×  Извештај   4×  1× 

24 јануари 2009
17:30
Германија   35 – 35   Србија Сала Крешимир Косиќ, Задар
Гледачи: 4,500
Судии: Лазар, Реверер (ФРА)
Јансен 10 (16–19) Боиновиќ 8
  3×  Report   3×  1× 

24 јануари 2009
20:15
Полска   32 – 28   Данска Сала Крешимир Косиќ, Задар
Гледачи: 1,500
Судии: Дин, Дину (РОМ)
Кучзински 9 (20-12) Боесен 6
  3×  Извештај   4× 

25 јануари 2009
15:30
Србија   23 – 35   Полска Сала Крешимир Косиќ, Задар
Гледачи: 2,000
Судии: Какадор, Николау (ПОР)
Илиќ 6 (7–21) Тужински 11
  3×  Извештај   3× 

25 јануари 2009
17:30
Норвешка   25 – 24   Германија Сала Крешимир Косиќ, Задар
Гледачи: 2,500
Судии: Крстиќ, Љубиќ (СЛО)
Тведен, Ќелинг 7 (12-12) Гландорф 6
  4×  Report   4×  1× 

25 јануари 2009
20:15
Данска   32 – 24   Македонија Сала Крешимир Косиќ, Задар
Гледачи: 5,500
Судии: Лазар, Реверет (ФРА)
Кристијансен 8 (13–12) К. Лазаров 8
  3×  Report   3× 

27 јануари 2009
15:30
Македонија   28 – 32   Србија Сала Крешимир Косиќ, Задар
Гледачи: 3,500
Судии: Крстиќ, Љубиќ (СЛО)
К. Лазаров 7 (16–15) Илиќ 8
  3×  Report   3×  1× 

27 јануари 2009
17:30
Германија   25 – 27   Данска Сала Крешимир Косиќ, Задар
Гледачи: 3,000
Судии: Дин, Дину (РОМ)
Прејш 7 (14–14) Линдберг 6
  4×  Извештај   3× 

27 јануари 2009
20:15
Полска   31 – 30   Норвешка Сала Крешимир Косиќ, Задар
Гледачи: 4,200
Судии: Лазар, Реверет
Бјелецки 5 (14–14) Ќелинг 8
  3×  Извештај   3× 

Финална фаза (Сплит/Загреб)

уреди

Финале

уреди
 
Финалето, Франција против Хрватска, 22:19, 28:11 min, Арена Загреб
  Полуфинале Финале
             
30 јануари - 17:30 (Сплит)
   Данска 22  
   Франција 27  
 
1 февруари - 17:30 (Загреб)
       Франција 24
     Хрватска 19
Натпревар за бронза
30 јануари - 20:30 (Загреб) 1 февруари - 15:00 (Загреб)
   Хрватска 29    Данска  23
   Полска 23      Полска  31

Полуфинале

уреди
30 јануари 2009
17:30
Данска   22 – 27   Франција Спаладиум Арена, Сплит
Гледачи: 11,000
Судии: Гуско, Репкин (БЛР)
Јоргенсен 5 (11–16) Абало 7
 3×  Извештај   2×  1× 

30 јануари 2009
20:30
Хрватска   29 – 23   Полска Арена Загреб, Загреб
Гледачи: 15,000
Судии: Леме, Улрих (ГЕР)
Чупиќ 12 (14–13) Јурасик 6
  3×  Извештај   3× 

Меч за бронзен медал

уреди
1 февруари 2008
15:00
Данска   23 – 31   Полска Арена Загреб, Загреб
Гледачи: 8,000
Судии: Лазар, Реверет (ФРА)
Хансен 10 (11–14) Бјелецки 10
  3×  Извештај   3× 

Финале

уреди
1 февруари 2008
17:30
Франција   24 – 19   Хрватска Арена Загреб, Загреб
Гледачи: 15,000
Судии: Олсен, Хансен (ДАН)
Гиогу 10 (11–12) Чупиќ 6
  4×  Извештај   4× 

Натпревари за места (5–12-то место)

уреди

11-то/12-то

уреди
29 јануари
12:30
Јужна Кореја   31 – 32   Македонија Арена Загреб, Загреб
Гледачи: 1,000
Судии: Нилсон Аирес, Апарецдио (БРА)
Јеонг 7 (14–14) К. Лазаров 15
  2×  Извештај   4× 

9-то/10-то

уреди
29 јануари
20:15
Словачка   27 – 34   Норвешка Арена Загреб, Загреб
Гледачи: 3,000
Судии: Губица, Милошевиќ (ХРВ)
Кукучка 6 (14–18) Ќелинг 9
  2×  Извештај   3× 

7-мо/8-мо

уреди
29 јануари
17:30
Шведска   37 – 29   Србија Арена Загреб, Загреб
Гледачи: 5,300
Судии: Карабаски, Коладузан (ИРА)
Густавсон 7 (20–16) Вуин, Вучковиќ 5
  4×  Извештај   1× 

5то/6то

уреди
29 јануари
15:00
Унгарија   25 – 28   Германија Арена Загреб, Загреб
Гледачи: 3,000
Судии: Баум, Горлачјук (ПОЛ)
Наги 5 (13–16) Кауфман 8
 3×  Извештај   3× 

Претседателски куп

уреди

Група I (Пула)

уреди
Тим Оди. натпревари П Н Пор. ДГ ПГ Гол раз. Бодови
  Шпанија 5 5 0 0 205 98 +107 10
  Романија 5 4 0 1 175 141 +34 8
  Аргентина 5 3 0 2 137 125 +12 6
  Куба 5 2 0 3 124 154 –30 4
  Кувајт 5 1 0 4 119 157 –38 2
  Австралија 5 0 0 5 87 172 –85 0
24 јануари 2009
15:00
Аргентина   26 – 25   Кувајт Спортски Центар Мате Парлов, Пула
Гледачи: 500
Судии: Опава, Валек (ЧЕШ)
Мигуелес 5 (12-12) Абдул-Реда 6
  2×  Извештај   2× 

24 јануари 2009
17:00
Австралија   10 – 42   Шпанија Спортски Центар Мате Парлов, Пула
Гледачи: 1,200
Судии: Ел-Моамли, Шабан (ЕГИ)
Флечер, Суботиќ 3 (6-18) Угалде 9
  4×  Извештај   3× 

24 јануари 2009
19:00
Романија   39 – 28   Куба Спортски Центар Мате Парлов, Пула
Гледачи: 1,000
Судии: Нилсон Аирес, Апарецидо (БРА)
Гионеја 12 (21-15) Турино, Карол 6
  3×  Извештај   3× 

25 јануари 2009
15:00
Шпанија   31 – 19   Аргентина Спортски Центар Мате Парлов, Пула
Гледачи: 1,600
Судии: Ел-Моамли, Шабан (ЕГИ)
Гарсија 6 (15-11) Висковиќ 5
  3×  1×  Извештај   3× 

25 јануари 2009
17:00
  Кувајт 27 – 34   Романија Спортски Центар Мате Парлов, Пула
Гледачи: 1,000
Судии: Нилсон Аирес, Апарецидо (БРА)
Ал-Калаф, Ал-Гарабали 5 (12-16) Гионеја 8
  3×  Извештај   2× 

25 јануари 2009
19:00
Куба   27 – 17   Австралија Спортски Центар Мате Парлов, Пула
Гледачи: 500
Судии: Губица, Милошевиќ (ХРВ)
Дијаз 5 (14-6) Флечер 6
  3×  Извештај   3× 

26 јануари 2009
15:00
Австралија   24 – 27   Кувајт Спортски Центар Мате Парлов, Пула
Гледачи: 200
Судии: Нилсон Аирес, Апарецидо (БРА)
Блондел 7 (10-14) Ф. Ал-Шамари 7
  4×  Извештај   3× 

26 јануари 2009
17:00
Аргентина   30 – 23   Куба Спортски Центар Мате Парлов, Пула
Гледачи: 500
Судии: Ел-Моамло, Шабан (ЕГИ)
Писаро 8 (16-15) Карол 6
  3×  Извештај   3× 

26 јануари 2009
19:00
Романија   32 – 40   Шпанија Спортски Центар Мате Парлов, Пула
Гледачи: 2,500
Судии: Станоевиќ, Вишекруна (СРБ)
Гионеја 7 (16-19) Угалде 9
  3×  Извештај   3× 

Група II (Пула)

уреди
Team Pld W D L GF GA GDIF Points
  Египет 5 4 0 1 135 125 +10 8
  Русија 5 4 0 1 151 127 +24 8
  Тунис 5 3 0 2 159 146 +13 6
  Алжир 5 3 0 2 140 142 –2 6
  Бразил 5 1 0 4 131 137 –6 2
  Саудиска Арабија 5 0 0 5 105 144 –39 0
24 јануари 2009
16:00
  Тунис 28 – 21   Саудиска Арабија Спортски Центар Жатика, Пореч
Гледачи: 300
Судии: Гателис, Мажејка (ЛТВ)
Аед 5 (12-8) Б. Ал-Харби 5
  3×  Извештај   3× 

24 јануари 2009
18:00
  Алжир 28 – 22   Египет Спортски Центар Жатика, Пореч
Гледачи: 300
Судии: Станоевиќ, Вишекруна (СРБ)
Берија 7 (12-7) Хусеин 6
  3×  Извештај   2× 

24 јануари 2009
20:00
Русија   25 – 22   Бразил Спортски Центар Жатика, Пореч
Гледачи: 300
Судии: Губица, Милошевиќ (ХРВ)
Дибиров 7 (15-9) Гета, Риберио 4
  3×  Извештај   2× 

25 јануари 2009
16:00
Египет   31 – 30   Тунис Спортски Центар Жатика, Пореч
Гледачи: 1,000
Судии: Станоевиќ, Вишекруна (СРБ)
Ел Ахмар 11 (15-14) Аед 9
  3×  Извештај   3× 

25 јануари 2009
18:00
  Саудиска Арабија 15 – 34   Русија Спортски Центар Жатика, Пореч
Гледачи: 1,000
Судии: Опава, Валек (ЧЕШ)
Ал-Абдулали 4 (5-17) ЧерноивановChernoivanov 8
  3×  Извештај   3× 

25 јануари 2009
20:00
Бразил   28 – 29   Алжир Спортски Центар Жатика, Пореч
Гледачи: 500
Судии: Гателис, Мажејка (ЛТВ)
Риберио, Фереира 8 (15-10) Будрали 5
  3×  Report   3× 

26 јануари 2009
16:00
  Алжир 30 – 27   Саудиска Арабија Спортски Центар Жатика, Пореч
Гледачи: 500
Судии: Губица, Милошевиќ (ХРВ)
Судани 8 (14-12) Б. Ал-Харби 13
  3×  Извештај