Светско првенство во брзо кајакарење 1938

1938 ИКФ Светското кану спринт првенство беше одржан во Вахолм, Шведска, сместен во периферијата на Стокхолм. Ова натпреварување беше организирано од тогашната Internationale Repräsentantenschaft Kanusport (IRK), основана во 1924 претходник на Интернационалната Кану Федерација

Во натпреварувањата за мажи има три категории канадско кану (едносед, отворен) и седум кајак категории. Две категории (кајак) беа наменети за жени.

Ова беше првиот светски кану првенство којшто се одржа пред Втората светска војна. Исто така на ова натпреварување за прв и последен пат се јавуваат и дисциплините К-1 10000 метри и К-2 10000 метри.

МедалиУреди

МажиУреди

КануУреди

Дисциплина Злато Време Сребро Време Бронза Време
Ц-1 1000 м   Ото Неумлер (ГЕР)   Ханс Веидман (ГЕР)   Бохумил Сладек (ЧЕХ)
Ц-2 1000 м   Германија
Руперт Веинстабл
Карл Происл
  Чехословачка
Бохуслав Карлик
Јан Брзак-Феликс
  Чехословачка
Вацлав Мотл
Зденек Шкрланд
Ц-2 10000 м   Чехословачка
Бохуслав Карлик
Јан Брзак-Феликс
  Германија
Руперт Веинстабл
Карл Происл
  Германија
Кристијан Холзенберг
Хаинз Јургенс (кануист)

КајакУреди

Дисциплина Злато Време Сребро Време Бронза Време
К-1 1000 м   Карл Видмарк (ШВЕ)   Хелмут Камерер (ГЕР)   Грегор Храдетзки (ГЕР)
К-1 10000 м   Карл Видмарк (ШВЕ)   Чеслав Собиерај (ПОЛ)   Егон Нилсон (ШВЕ)
К-1 10000 м затворен   Арне Богран (ШВЕ)   Камил Балатони (УНГ)   Гантер Новатски (ГЕР)
К-2 1000 м   Германија
Хелмут Триебе
Ханс Еберле
  Шведска
Курт Бодо
Ханс Берглунд
  Данска
Паул Ларсен
Вагин Јоргенсен
К-2 10000 м   Шведска
Гунар Јохансон
Берндт Берндтсон
  Германија
Хелмут Триебе
Ханс Еберле
  Германија (ГЕР)
Адолф Каинтз
Карл Маурер
К-2 10000 м затворен   Шведска
Карл-Јустав Хелстрандт
Ерик Хелсвик
  Шведска
Свен Јохансон
Ерик Бладсторм
  Германија
Курт Крех
Јохан Фучс
К-4 1000 м   Германија
Ернест Кубе
Хеини Бругеман
Ернест Стратман
Хаине Стратман
  Германија
Ханс Реин
Џозеф Реидел
Алберт Шчорн
Карл Ауленбах
  Шведска
Роланд Карлсон
Готе Карлсон
Гунар Јохансон
Берндт Берндтсон

ЖениУреди

КајакУреди

Дисциплина Злато Време Сребро Време Бронза Време
К-1 600 м   Маги Калка (ФИН)   Мај-Брит Берквист (ШВЕ)   Бофил Тирстед (ДАН)
К-2 600 м   Чехословачка
Марта Павлисова
Марта Зволанкова
  Германија
Џозефа Лехменкухлер
Елизабета Кроп
  Данска
Рут Ланџ
Бофил Тирстед

Земји со најмногу освоени медалиУреди

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Германија 4 6 5 15
2   Шведска 5 3 2 10
3   Чехословачка 2 1 2 5
4   Данска 0 0 3 3
5   Финска 1 0 0 1
6   Унгарија 0 1 0 1
7   Полска 0 1 0 1
Вкупно 12 12 12 36

НаводиУреди

Предлошка:ИКФ Светски Кану Спринт Првенства