Светски ден на океаните

Светски ден на океаните — неофицијално се слави секој 8 јуни по предлог кој го дала Канада во 1992 за време на Самитот за планетата Земја кој се одржал во Рио де Жанеиро, Бразил,[1] бил официјално признат од страна на Обединетите Нации во 2008[2]. Оттогаш е координиран интернационално од Проектот Океан и Светската океанска мрежа.

Светски ден на океаните
Светски ден на океаните
Зајдисонце на Белото Море
Го празнува(ат)Сите членки на ОН
Датум8 јуни

Наводи

уреди
  1. About World Oceans Day Архивирано на 14 март 2011 г.. Проектот Океан
  2. Resolution adopted by the General Assembly, 63/111. Oceans and the law of the sea, paragraph 171: "Resolves that, as from 2009, the United Nations will designate 8 June as World Oceans Day". 5 December 2008