Свети Албан Британски бил првиот британски маченик[1] Тој се поштува како светец во Англиканската, католичката и православната црква. Во 2006 година бил предложен да го замени Свети Ѓорги како заштитник на Англија.

Свети Албан
Свети Албан
Martyr
Роден(а) непознато,
Починал(а) disputed: 22 јуни 209, 251 или 304
Почитуван(а) во Римокатоличка црква; Англиканство; Православна црква
Главно светилиште Катедрала Свети Албан
Слава 22 јуни
Особини Војник со многу голем крст и меч; обезглавен

НаводиУреди

  1. „St. Alban“, Catholic Encyclopedia (New Advent) .