Светиот сојуз

Државите од Светиот сојуз.

Светиот сојуз била неформална организација на претежно европски суверени држави, основана во 1815 година од Александар I од Русија , Франц I од Австрија и Фридрих Вилхелм III од Прусија, по поразот на Наполеон. Нивна декларирана цел била да го промовира влијанието на христијанските принципи во делувањето на нациите, но не постигнале многу по што станале симбол на конзервативност и репресија во централна и источна Европа.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Британика Енциклопедиски Речник. Топер, МПМ, 2005, Книга 8, стр. 178-179