Света Доротеја е христијански светец и маченик од 4 век.

Света Доротеја
Починал(а) ~311
Почитуван(а) во Римокатоличка црква
Православие
Слава 6 февруари

Потекнува од Кесарија Кападокиска. Управникот на областа Саприкија според христијанските веруваеа, ја дал доротеја на две незнабожечки сестри, Христина и Калиста, за тие да ја одвратат од религијата. Но се случило спротивното: доротеја успеала да ги обрати обете сестри. Налутен Саприкиј наредил да ги врзат тие две сестри со грбот едната за другата и ги фрлиле во каца со смола, па ги запалиле. Тогаш и доротеја ја осудиле на смрт[1].

Православната црква неговиот ден го чествува на 6 февруари.

Наводи

уреди
  1. „Охридски пролог“ стр. 52