Света Вероника — христијанска светителка спомената во Новиот завет, која дванаесет години боледувала од незапирливо крвавење, која Исус Христос ја исцелил. Света Вероника со својата марама го избришала испотеното и вкрвавено лице на Исус Христос, кога тој носејќи го светиот крст одел кон Голгота. Христовиот лик со оцртал на убрусот на Света Вероника, поради што оваа светителка на иконите е прикажана со својот убрус на кој се гледа лицето на Исус Христос.[3]

Света Вероника
Роден(а) 1 век,
Починал(а) 1 век
Слава 12 јули (стар стил)[1]
25 јули (нов стил)
Обележја жена која држи крпа на која е прикажано Христовото лице
Заштитништво слики; фотографии, фотографи[2]

Наводи

уреди
  1. Catholic Online
  2. „Patron Saints Index: Saint Veronica. Архивирано од изворникот на 2008-05-12. Посетено на 2014-07-25.
  3. „Света Вероника“. denovi.mk. Посетено на 2022-07-09.