Сарказам (стилистика)

(Пренасочено од Сарказам)

Сарказмот е цинично исмејување на некоја личност со тоа што се наведуваат особини спротивни од вистинските. На пример кога за некој што има голема глава, велиме дека има главче и сл.

Фигури
Фигури на значењето (тропи)
  • Тропи на зборовите
Фигури на формата