Сара Е. Гергел е американски екологист и професор на Одделот за шуми и науки за заштита на Универзитетот во Британска Колумбија (УБЦ), Канада.[1] Таа е влијателен екологист на пејзажи, позната по своите истражувања што ги поврзуваат пејзажите и реките,[2] и нејзината улога во зајакнувањето на обуката во практиката на еколошката сцена.

Sarah E. Gergel
ПолињаEcology
ОбразованиеUniversity of Wisconsin (PhD)
Теза„Human-altered disturbance regimes: effects of flood control along the Wisconsin River.“ (2001)
Докторски менторMonica G. Turner
Познат поLandscape ecology
Страница
sarahgergel.net/lel/

Образование и кариера уреди

Сара Гергел студирала екологија за дивиот свет како студент на додипломски студии на Универзитетот во Флорида. Таму била запознаена со пејзажната екологија додека работела како асистент за истражување на влијателниот пејзажен екологист Лери Харис.[3] Потоа се преселила на Универзитетот во Висконсин-Медисон за да работи со влијателната екологистка Моника Тарнер за да ги добие своите магистерски во 1996 година, на тема „Растворен органски јаглерод како индикатор за размерот на влијанието на сливот на северните умерени езера и реки“ и докторат во 2001 година на тема „Режими на вознемиреност променети во човекот: ефекти на контрола на поплавите долж реката Висконсин“. Следејќи го својот докторат, таа била доделена на постдокторска стипендија на Националниот центар за еколошка анализа и синтеза на Универзитетот во Калифорнија, Санта Барбара, каде што развила модели како изобилството и конфигурацијата за тоа како изобилството и конфигурацијата на мочуриштата влијаат врз протоците на хранливи материи од земјоделско земјиште во слатководно. Потоа била ангажирана од Универзитетот во Британска Колумбија во 2003 година како доцент на Одделот за шумарство и науки за заштита на шумарскиот факултет на УБЦ. Таа сега е професор на истиот оддел и е исто така Associate декан, Diversity и Inclusion, за факултетот.[4]

Истражување уреди

На UBC, Гергел ја проширила својата работа за екологија на пејзаж за да развие нови методи за да ги испита промените во екосистемските услуги со текот на времето [5] и да ги поврзе квантитативните методи на екологија на пејзаж со локалното знаење,[6] преку работа со првите нации и соработка со Center for International Forestry Research.[7]

Гергел го водела развојот на клучна книга за полето на пејзажна екологија, „ Учење на пејзажна екологија“, која обедини разновиден сет на истражувачи на пејзажна екологија за да напишат поглавја што опишуваат широк спектар на техники што се користат во екологијата на пејзажот.[8] Првото издание било објавено во 2002 година. Широко се користи низ целиот свет и е преведен. Во 2017 година било објавено целосно ревидирано и ажурирано второ издание [9] кое било по меѓународно и вклучувало нов дел за пристапите на социјално-еколошките системи и поновите методи и техники. Новото издание на оваа книга е препознаено како суштински придонес за проучување и предавање на екологијата на пејзажот.[10]

Награди и почести уреди

Во 2018 година, Гергел била избран за соработник на Американското здружение за унапредување на науката во својот дел од геологија и географија.[11]

Книги уреди

 • Learning Landscape Ecology: A Practical Guide to Concepts and Techniques (co-authored Turner, M.) 1st edition 2002, 2nd edition 2017

Наводи уреди

 1. „Department of Forest and Conservation Sciences“. University of British Columbia. Посетено на March 4, 2019.
 2. „Landscape indicators of human impacts to riverine systems“. Aquat. Sci. 64 (118): 28. 2002. doi:10.1007/s00027-002-8060-2.
 3. "Research in Spatial Ecology UF Wildlife Ecology and Conservation". Retrieved February 21, 2019.
 4. „Faculty Profile“. Посетено на March 21, 2021.
 5. Tomscha, S. A.; S. E. Gergel (2016). „Ecosystem service trade-offs and synergies misunderstood without landscape history“. Ecology and Society. 21 (1): 43. doi:10.5751/ES-08345-210143.
 6. Eddy, I.M.; Gergel, S.E.; Coops, N.C.; Henebry, G.M.; Levine, J.; Zerriffi, H.; Shibkov, E. (2017). „Integrating remote sensing and local ecological knowledge to monitor rangeland dynamics“. Ecological Indicators. 82: 106–116. doi:10.1016/j.ecolind.2017.06.033.
 7. „On the edge of forests, change comes in many forms“. Forests News, Center for International Forestry Research (blog).
 8. Gergel, S.; Turner, M.G, уред. (2012). Learning Landscape Ecology: A Practical Guide to Concepts and Techniques. New York: Springer. ISBN 978-1-4939-6372-0.
 9. Gergel, S.; Turner, M.G., уред. (2017). Learning Landscape Ecology: A Practical Guide to Concepts and Techniques (2. изд.). New York: pringer. ISBN 978-1-4939-6372-0.
 10. Ellis, E. (2018). „Learning Landscape Ecology: A Practical Guide to Concepts and Techniques“. Quarterly Review of Biology. 93 (2): 42.
 11. „AAAS Honors Accomplished Scientists as 2018 Elected Fellows“. AAAS. Посетено на March 5, 2019.