Саратовска — населено место од рурален тип (станица) на југозапад од европскиот дел на Руската Федерација. Сместено е на југозапад од Краснодарски Крај и административно припаѓа на нејзиниот градски округ Горјачкоклучки.

Според статистичките податоци на Националната статистичка служба на Русија за 2010 година населбата имала 6.567 жители и е втора по големина населба во општината.

ГеографијаУреди

Станицата Саратовска се наоѓа во југозападниот дел на регионот Краснодар, околу 13 км северно од градот Горјачки Клуч, кој е административен центар на областа и околу 35 км јужно од главниот град на провинцијата, градот Краснодар. Лежи во преодната област од алувијалната рамнина Закубан кон северните подножја на Голем Кавказ, на надморска височина од околу 91 метар. Низ селото тече реката Псекупс, лева притока на Кубан .

Делот од националниот автопат М4 „Дон“, што ја поврзува Москва со Новоросијск, поминува низ населбата.

ИсторијаУреди

Населбата е основана под името Станица Псекупска во 1864 година од членови на козачкиот одред кои се населиле во областа, а сегашното име е од 1867 година.

ДемографијаУреди

Според податоците од пописот во 2010 г. Во селото живееле 6.567 жители, а основата на населението било Руси со застапеност од 85%, додека најголемата малцинска заедница во селото биле Ерменците со застапеност од околу 6%.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди