Сарасин (француски: Sarrasine) — новела од францускиот писател Оноре де Балзак објавена во 1830, дел од циклусот романи Човечка комедија.[1] Иако Балзак творел од 1819, ова било едно од првите дела каде се потпишал без псевдоним. Главен лик во новелата е Нараторот, дел од високата класа во Париз, кој на госпоѓата Рошефид и ја раскажува приоказната за Сарасин сакајќи да ја заведе. Дејството завршува со тоа што Рошефид е потресена од приказната што ја слушнала. Главни обележја на делото се стилската фигура контраст, како и темите за кастрација и хомосексуалност.[2] Делото е пишувано според литературниот принцип „приказна во рамка“.

Сарасин  
BalzacSarrasine01.jpg
Слика од Сарасин.
АвторОноре де Балзак
ИлустраторАлсид Теофил Рободи
ЗемјаФранција
Јазикфранцуски
СеријалЧовечка комедија

НаводиУреди

  1. Bertault, Philippe (1963). Balzac and The Human Comedy. New York City: New York University Press. pp. vii–xvi.
  2. The Tenor of "Sarrasine".