Саидски арапски јазик


Саидскиот арапски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик свое потекло води од арапскиот јазик. Овој јазик се зборува во Египет, во околината на Каиро од страна на околу 19 000 000 луѓе.

Саидски арапски јазик
Sa`idi Arabic
Зборуван во: Египет
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Јужносемитски јазици
  Саидски арапски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: