СДУ специјална единица

Единица за специјални должности (СДУ) исто така наречена Летачки тигри е елитна тактичка единица на полицијата на Хонгконг задолжена за справување со терористички напади, спасувње на заложници и справување сериозен криминал, вклучувајќи огнено оружје.[2] СДУ е субдивизија на полициската тактичка единица против бунтови која е дел од " А " одделението (Операции и поддршка).[3] СДУ се заснова како полициска тактичка единица со седиште во Фанлинг. СДУ, исто така, извршува подводни операции за пребарување.[4][5]

Единица за специјални должности
Активна1974 - денес
Земја
 Кина
 Хонгконг
РодПодатотека:HongKongPoliceLogo.svg Полициски сили на Хон Конг
ВидТактичка полициска единица
УлогаКантер тероризам
Спроведување закон
ГолеминаНад 120 офицери[1]
ПрекариЛетачки тигри[1]
Гесло„Сила, дисциплина, едниство"
Обележја
ЗнакГлава од тигар со крилја

ИсторијаУреди

СДУ е основана во 1974 година од страна на Британската влада во Хонгконг, како одговор на постојано зголемување на заканата од тероризмот.[6] СДУ, кој се состои од десет членови, кои користат го користат постојаното оружје на полицијата и има измислено свои тактики.[7] Во почетокот на 1978 година, Британските САС испратија советодавен тим во Хонгконг, кој првично беше пратен за да се оцени СДУ, а потоа обучиле два нападни тимови, што доело до големи промени во тактиките и оремата на СДУ.[8] Во 1982 година, Британската СБС испрати советодавен тим во Хонгконг да се воспостави тим за напад во вода, вклучувајќи и обука во воено нуркање. Тој тим подоцна бил исклучен во 2000год. 

Надворешни слики
  Diver wearing rebreather equipped with H&K MP5 in the mid-1990s.[9]

По предавањето на Хонгконг за независност од Британија во Кина во 1997 година, СДУ не само што ја продолжува својата размена на тактики со многу европски, северноамерикански и азиски тактички полициски единици, но, исто така, почна да формира поблиски врски со Кина. Помеѓу 1974 и 2014 година, СДУ учествувале во 162 мисии и спровела 335 нуркачки пребарувања.

ОрганизацијаУреди

СДУ единицата се состои од група за поддршка, администрациона група и акциона група. Акционата група е јадрото на СДУ, понатаму категоризирани во нападен тим и снајперски тим. Нивната структурата е:-[10]

 • Администрациона група (Седиштето) која е одговорна за сите административни работи, како и обезбедување на интелигенција за операции
  • Акциона група
   • Напад Тимови
    • Тим А, Тим Б, Тим Ц (Службеници за обука на СДУ)
    • Снајперски тим
   • Бродски тим: обезбедува превоз на морето за нападниот тим, и ја одржува флотата од мали бродови на СДУ
  • Група за поддршка
   • Медицински тим за поддршка: се состои од воени медицински лица кои вршат операции заедно со нападниот тим[11]
   • Транспорт тим: Ја одржува флотата на копнени возила на СДУ

СДУ има пет Белгиски овчари.

Селекција и ОбукаУреди

Волонтер за СДУ треба успешно да заврши на 11-дневната селекција позната како Пеколна недела кој се одржува еднаш годишно и има стапка на успех од само 25%. По успешно завршување на процесот на селекција, подносителот на барањето е потребно да заврши девет-месечен курс за обука, кој вклучува ракување со оружје и прецизно пукање, тактичко движење, невооружена борба, пробивање, качување и абзел, хемиски, биолошки, радиолошки и нуклеарни инциденти, и воена медицина. Апликациите се отворени за жени полицајци, но, до сега нема сужено ни една. Помеѓу 1974 и 2014 година, 383 службеници имаат служено во СДУ.

Пред 1998 година, изборниот курс за СДУ беше долг од 10 до 14 дена, со најголем акцент на физичка издржливост.[12] Во 1998 година, ова се сменило во основен четиридневен курс за селекција, со поголем акцент на менталните атрибути отколку физичките.[12] Оние кои успешно го положиле основниот курс за селекција добија петнеделен курс за следење, проследен со 7 дневен напреден курс за селекција.[12] Курсот се концентрирал на ракување и употреба на оружје, основновите од рака на рака, маскирање и прикривање, физичка кондиција, набљудување и коментар, прва помош и читање на мапи.[12] За периодот 1998-99 година се пријавија 44 офицери со 14 избрани.[12]

НаводиУреди

 1. 1,0 1,1 "Flying Tigers" Roar for Consular Corps“. Offbeat - the electronic newspaper of the Royal Hong Kong Police (610 - June 25 to July 15, 1997). Hong Kong Police Force. Посетено на 8 September 2017.
 2. Flying tigers to mark 40th anniversary. [Television production]. Hong Kong Special Administrative Region. 3 August 2014. https://www.youtube.com/watch?v=n4Zav7JcOjs. Retrieved 8 September 2017. 
 3. 'A' Department (Operations & Support)“. Посетено на 7 September 2017.
 4. „Elite Flying Tigers police squad still soars after 40 years in action“. South China Morning Post. 30 August 2014. Посетено на 8 September 2017.
 5. „【張德江訪港】海陸嚴防 飛虎水鬼隊潛維港“. Apply Daily (кинески). 17 May 2016. Посетено на 12 September 2017.
 6. „香港警隊三大特別部門“ [Special Department of Hong Kong Police Force] (кинески). Посетено на 8 September 2017.
 7. „SDU: 40 years of ensuring HK terrorism-free“. Offbeat - the electronic newspaper of the Hong Kong Police Force (1021 - August 13 to August 26, 2014). Hong Kong Police Force. Посетено на 8 September 2017.
 8. Katz, Samuel M. (1995). The Illustrated Guide to the World's Top Counter-Terrorist Forces. Hong Kong: Concord Publication Company. ISBN 9623616023.
 9. „A very special duty - SDU“. Royal Hong Kong Police. Архивирано од изворникот на 29 April 1997.
 10. „INFOGRAPHIC: Flying tigers“. South China Morning Post. 30 August 2014. Посетено на 8 September 2017.
 11. „First Force paramedics graduate“. Offbeat - the electronic newspaper of the Hong Kong Police Force (688 - Sep 27 to Oct 10, 2000). Hong Kong Police Force. Посетено на 8 September 2017.
 12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 „Recruitment refined for SDU hopefuls“. Offbeat - the electronic newspaper of the Hong Kong Police Force (661 - August 11 to August 24, 1999). Hong Kong Police Force. Посетено на 8 September 2017.