Румелија

(Пренасочено од Румелиски вилает)
Rumelia map.jpg

Румелиски пашалак (турски: Rumeli, "Земја на ромеите") е назив за поранешна отоманска провинција која ги вклучува земјите на Балканскиот Полуостров, односно денешните современи држави Албанија, Босна, Бугарија, Грција, Србија и Македонија.