Руанда-Урунди — територија во регионот на Африканските Големи езера, некогаш дел од Германска Источна Африка, која била управувана од Белгија помеѓу 1916 и 1962 година. Територијата била окупирана од страна на Белгијците за време на Првата светска војна, и под нејзина окупација била во периодот од 1916 до 1922 година. По 1922 година територијата паднала под мандат на Лигата на народите, и истиот завршил во 1945 година кога била основана ООН. По завршувањето на мандатот, во 1962 година биле основани две независни држави: Руанда и Бурунди.

Руанда-Урунди
1922–1962
Flag of Руанда-Урунди
Flag
Coat of arms of Руанда-Урунди
Coat of arms
Руанда-Урунди (темно-зелено) во рамките на Белгиската колонијална империја (светло-зелено), 1935.
Руанда-Урунди (темно-зелено) во рамките на Белгиската колонијална империја (светло-зелено), 1935.
СтатусМандат на Друштво на народите
Главен градУсумбура
Говорени јазицифранцуски, холандски (официјални)
руандски
Вероисповед
Римокатолицизам
Протестантство, Ислам и други
Историја 
април 1916
• Основање на мандатот
20 July 1922
• Административно споена со Белгиски Конго
август 1925
1959–62
• Независност
1 јули 1962
ВалутаКонгоански франк (1916–60)
Руандско-урундски франк (1960–62)
Претходници
Наследници
Германска Источна Африка
Кралство Бурунди
Кралство Руанда
Денес дел од Бурунди
 Руанда

Надворешни врски

уреди