Роџер Бејкон (роден 1214 - 1292) е роден во 1214 година во Илчестер и бил ученик на Роберт Гросетест во Оксфорд. Тој го продолжил школувањето во Париз, но се вратил во Оксфорд и се придружил на редот на францисканците. Некои го сметаат за средновековен неркоман (повикувач на мртви), а други го величаат како прв експериментален научник. Тој се залагал за значењето на опсервацијата и на експериментите, а зборувал и дека „ништо не е познато додека не се искуси“. неговите погледи биле многу радикални за некои од неговите колеги. Но околу 1728 година тој бил ставен во домашен притвор. Починал во Оксфорд во 1292 година.

Роџер Бејкон
Статуа на Роџер Бејкон на музејот при универзитетот Оксфорд
Роден(а)ц. 1214
Илчестер, Сомерсет
Починал(а)1294 (ц. 80 години)
Оксфорд[1]
НационалностАнгличанец
Други имињаДоктор Мирабилис
Занимањемонах, научник
ВераКатолик

Извор уреди

  • Дејвис, Адам Харт, уред. (2011). Општа наука: енциклопедија за секое семејство и дом. прев. Сашо Христовски и др. Скопје: Младинска книга. ISBN 978-608-4500-27-8. (библ.)

Наводи уреди

  1. Linda S. Noelker, Kenneth Rockwood, Richard Sprott (ed.), The Encyclopedia of Aging: A-K, Springer Publishing Company, 2006, p. 69.