Роднината Понс

новела од Оноре де Балзак

Роднината Понс (француски: Le Cousin Pons) — роман од францускиот писател Оноре де Балзак, дел од циклусот романи Човечка комедија, првично објавен како серијал во списанието Le Constitutionnel. Балзак го започнал делото во 1846 како новела,[1] но подоцна од него развил уште еден роман, Роднината Бети, како дел од книгата Нарушени односи.[2]

Илустрација на насловната страница од романот (1897)

Новелата ја проширил во роман во 1847 со Понс како главен лик, кој бил во врска со Бети. Оттука, Роднината Понс го прикажува машкиот, а Роднината Бети женскиот аспект на нивната врска. Балзак го опишува Роднината Понс како прва, а Роднината Бети како втора епизода од Нарушени односи.

НаводиУреди

  1. A. Second,“Histoire des deux bassons de l’Opéra”, Le Siècle, 17–18 August 1841
  2. V.S. Pritchett, ''The Living Novel, 1946, pp. 187, 195