Рипсимија

македонска благородничка од ерменско потекло, сопруга на комесот Никола и мајка на Комитопулите, вклучувајќи го Цар Самоил

Рипсимија (старословенски: Риѱимиѧ) — македонска благородничка од ерменско потекло, сопруга на комитот Никола и мајка на комитопулите — браќата Давид, Мојсеј, Арон и Самоил, подоцна Цар Самоил, владетел на средновековното Македонско Царство.[1]

Рипсимија
Самоиловиот натпис од 993 г.
Роден(а)?
Починал(а)пред 993
Занимањемакедонска благородничка
Активен периодX век
СопружникКомит Никола
ДецаДавид, Мојсеј, Арон и Самоил

За нејзиниот живот не се знае речиси ништо. Нејзиното име е познато од прилогот на епископот Михаил Деволски кон летописот на Јован Скилица. Познато е дека починала нешто пред 993 г., од кога датира познатиот Самоилов натпис од црквата „Св. Герман“ во с. Герман, Преспанско, поставен од Царот Самоил во спомен на неговите родители и брат му Давид врз нивниот гроб (кој не е пронајден).

Го носела името на популарната ерменска светица Рипсиме, која маченички умрела во 290 г. Ова сознание служи како аргумент за тезата за ерменскиот удел во Охридската династија.[2][3] Постои претпоставка дека била ќерка на ерменскиот цар Ашот II и царицата Марија од Качум.[4]

Семејна лоза на Охриската династијаУреди
 
 
 
 
 
 
 
Комита Никола
 
 
 
Рипсимија
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Арон
 
Мојсеј
 
Давид
 
Цар Самоил
 
 
 
Агата
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Јован Владислав
 
Теодора Косара
 
Мирослава
 
Ирина
 
 
 
Гаврил Радомир
 
 
 
унгарска
принцеза
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
неколку синови
и ќерки
 
 
 
Петар Делјан

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Ристовски, Блаже, ed. (2009). "Рипсимија". Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. стр. 1273. 
  2. Златарски, В. "История на българската държава". т. I, ч. 2, с. 606-607, (изд. София 1971).
  3. Андреев, Й. Лазаров, Ив. Павлов, Пл. Кой кой е в средновековна България. Просвета, София, 1995, стр. 325.
  4. Adontz, Nicholas (1938). Samuel l'Armenien, roi des Bulgares. MAR Bclsmp (in French) (39): 37.