Отвори го главното мени

Риоха

автономна заедница во Шпанија

Риоха (шпански: La Rioja) е автономна заедница и покраина на северот на Шпанија. Главен град е Логроњо. Се граничи со Баскија и Навара на север, со Кастиља и Леон на запад и Арагон на југ. Зафаќа површина од 5.045 км² и има 310.000 жители.