Република Србија (1992—2006)

Република Србија е име кое го имаше Србија од 1992. до 2006, во составот на СРЈ до 2003, и потоа до 2006. година во СЦГ.

Republic of Serbia
Република Србија
Republika Srbija
Дел од
СФРЈ (1990-1992)
Србија и Црна Гора (1992-2006)

1990 – 2006
Грб
Знаме Грб
Главен град Белград
Јазици српско-хрватски јазик[1]
(унгарски, словачки, романски, албански)
Уредување Republic
Претседател
 -  1990–1997 Слободан Милошевиќ
 -  1997–2002 Милан Милутиновиќ

Milutinović

 -  2004–2006 Боруис Тадиќ
Премиер
 -  1991 Драгутин Зеленовиќ
 -  2004-2006 Воислав Коштуница
Историја
 -  Нов устав 1990
 -  СР Југославија 28 април 1992
 -  UNSCR 1244 10 јуни 1999
 -  Србија и Црна Гора 4 февруари 2003
 -  Распаѓање на земјата 5 јуни 2006
Валута динар (1990-2002)
српски динар (2002-2006)

Донесувањето на Уставот на Србија од 1990. године се одлучи името Социјалистичка Република Србија да се промени во Република Србија, која го задржа тоа име и по 1992. година.

Дел на Србија исто така беше и Војводина со Нови Сад како главен град, и Косово и Метохија со главен град Приштина. Меѓутоа, од 1999. по војната на Косово и Резолуцијата 1244 на Обединетите Нации Автономната Покраина Косово и Метохија е меѓународен протекторат на УНМИК.

Во 2002 година во федералниот парламент во Белград, беше постигнат договор во реконструирање на Федерацијата и Југославија престана да постои. Со тоа Република Србија влезе во состав под име Србија и Црна Гора (СЦГ).

Во 2006, по прогласувањето на незавсноста на Црна Гора, СЦГ е распуштена кадешто се формирале две независни држави, Србија и Црна Гора.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Wikisource:sr:Ustav Srbije od 1990. godine (Serbian constitution of 1990)